UVEK ĆETE MOĆI DA RAČUNATE NA SRPSKO PRIJATELJSTVO, ODNOSI NAJBOLJI U ISTORIJI: Vučić se sastao sa Orbanom! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

RAZGOVOR

UVEK ĆETE MOĆI DA RAČUNATE NA SRPSKO PRIJATELJSTVO, ODNOSI NAJBOLJI U ISTORIJI: Vučić se sastao sa Orbanom! (VIDEO)

Predsednik Srbije rekao je da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji i dodao da mu je velika čast što je danas uručio orden Peteru Sijartu...

Objavljeno: 12:36h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji boravi u radnoj poseti Beogradu.

Pitanja novinara

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasio da ne razume zašto veliki broj građana Srbije ne želi da se vakciniše.

- Mi imamo dovoljno vakcina, ali nemamo dovoljno vakcinisanih - rekao je Vučić i napomenuo da mu je, na početku pandemiju, Orban posavetovao da medicinsku opremu nabavi u Kini.

- Sedeli smo Babiš, Orban, Pelegrini i ja i počela je priča oko kovida. Onda sam se ponovo video sa Orbanom, tada nismo imali medicinsku opremu, respiratore pre svega, Orban mi je tada rekao "idi u Kinu, to je jedini način da se spaseš, samo požuri". To smo i uradili, a dobili smo i tokom pandemije od Mađarske opremu. Da nije bilo Orbanovih saveta, koga smo tada slušali i Babiš i ja, ne bismo obezbedili smo sve što je potrebno - kaže Vučić.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije rekao je da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji i dodao da mu je velika čast što je danas uručio orden Peteru Sijartu.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

Kako je napomenuo Vučić, Sijarto je uvek jasno govorio da bi Srbija trebalo da postane član EU i "borio se za istinu".

- Verujemo i sigurni smo da će ovaj orden biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljstva.

- Danas je važno da kažem da je Mađarska Srbiji danas peti ekonomski partner, za nekoliko godina uspeli smo da dramatično uvećamo trgovinsku razmenu što je veoma značajno za obe zemlje.

Vučio je istakao da imamo sve više kompanija koje izvoze u Mađarsku.

Predsednik Srbije zahvalio se Orbanu jer mađarske kompanije "zahvaljujući posvećenom radu" su napravile 16 velikih invcesticija u prošloj godini.

- Od toga su tri u Vojvodini, a 13 južno od Save i Dunava.

Vučić je rekao da je mađarska vlada doprinela činjenici da imamo odlične odnose sa Mađarima u Vojvodini.

- To govori o poštovanju, novim odnosima, veri i poverenju jedni u druge.

Predsednik Srbije pokazao svom gostu panoramu srpske prestonice

- Imao sam čast da danas pokažem Orbanu kako Beograd fantastično napreduje i kako se gradi, kao i prijateljstvo naše dve zemlje - napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije" uz fotografije sa terase zdanja na Andrićevom vencu.

Tokom današnje posete mađarske delegacije Srbije, ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu uručen je Orden srpske zastave prvog stepena.

Kako je najavljeno ranije iz Predsedništva, na kraju posete predsednik Vučić i premijer Orban će se obratiti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Selaković dočekao delegaciju Mađarske

Delegacija Mađarske, koju predvodi Viktor Orban, doputovala je jutros u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ih je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Premijer Orban dolazi u posetu Srbiji nedugo nakon što je predstavio svoj predlog reforme EU u sedam tačaka, koji sadrži i to da bi Srbija trebalo odmah da bude primljena u članstvo.

Inače, Vučić i Orban su se od maja do avgusta prošle godine sastali osam puta.

Bonus video:

01:30

VOZAČ AUDIA SMRTI OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA: Porodice nastradalih nezadovoljne presudom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.