ANA BRNABIĆ: Fokus samita lidera Berlinskog procesa bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta
Ana Brnabić, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

SARADNJA SA REGIONOM

ANA BRNABIĆ: Fokus samita lidera Berlinskog procesa bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta

Fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode - slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru prošle godine, a od kojeg bi region imao posebne benefite

Objavljeno:

Srbija snažno podržava Berlinski proces, ne samo u cilju ekonomskog razvoja regiona već i kao ideju povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na onlajn samitu lidera Berlinskog procesa navela da je podrška u regionu bila naročito vidljiva kroz solidarnost sa susedima tokom pandemije i pomoć u vakcinama i medicinskoj opremi.

Brnabićeva je zahvalila nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na snažnoj podršci i aktivnom pristupu regionalnoj saradnji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Zahvaljujući podršci Nemačke i kancelarke Merkel, ali i inicijativama predstavnika Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kako je objasnila premijerka, implementacija Akcionog plana omogućiće dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje regiona, što će ga ujedno učiniti privlačnijim za strane investitore i ubrzati ekonomski rast.

U saopštenju se navodi da je na samitu lidera Berlinskog procesa bilo reči o konkretnim rezultatima postignutim u toku njegovog sedmogodišnjeg trajanja, planovima za naredni period i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka EU.

Fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode - slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru prošle godine, a od kojeg bi region imao posebne benefite.

Na samitu je rečeno da je saobraćajna i energetska infrastruktura proširena tokom poslednjih godina i povezana sa saobraćajnicama EU, a pohvaljena je implementacija sporazuma o ukidanju naknada za roming na Zapadnom Balkanu, koja je počela sa primenom ovog meseca.

Kao važan projekat procesa izdvojena je Regionalna kancelarija za saradnju mladih u cilju povezivanja i izgradnje razumevanja i tolerancije u regionu.

Pohvaljene su i aktivnosti Saveta za regionalnu saradnju i Sekretarijata Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini za napore u sprovođenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila da se Berlinski proces čvrsto zasniva na temeljnom uverenju da je ekonomija Zapadnog Balkana deo Evrope i istakla da on umnogome doprinosi stabilnosti i povezivanju regiona Zapadnog Balkana što je i ujedno i interes EU.

Na samitu, koji je otvorila nemačka kancelarka, osim predstavnika regiona, učestvovali su i premijer predsedavajuće EU Slovenije Janez Janša, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Italije Mario Dragi, premijer Poljske Mateuš Jakub Moravjecki i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.