OVO JE NAJLEPŠI POGLED, PONOSAN SAM! Predsednik Vučić obeležio završetka radova na Kuli Beograd! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: PRINTSCREEN/TANJUG

ZA BUDUĆE GENERACIJE

OVO JE NAJLEPŠI POGLED, PONOSAN SAM! Predsednik Vučić obeležio završetka radova na Kuli Beograd! (VIDEO)

Alabar se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u svoje ime, ime svoje kompanije i Abu Dabija...

Objavljeno: 12:31h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd.

- Ovo je danas poseban dan za nas koji smo učestvovali u ovom projektu i od snova došli smo do nečega što je postala realnost, od svakodnevnih napada do toga da će nešto ući u istoriju. Za čestitog čoveka reč je isto što i dokument, isto što i ugovor, zato o tim rečima morate da pazite. Kada smo dali reč da će najprljaviji deo prestonice postati centar dešavanja to mnogima nije zvučalo ozbiljno - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: PRINTSCREEN/TANJUG

Dodao je da je dobro što neboderi i druge zgrade krase horizont i što je ovde pronašlo dom više hiljada porodica.

- Hoću da se zahvalim i svima koji grade i učestvuju u ovom projektu, jer ovo ne bismo znali sami. Moj san je da naša pokolenja kažu da su od nas nasledila lepšu i uređeniju zemlju nego što smo je mi dobili od roditeljima - zaključio je predsednik.

Obraćanje Alabara

- Ovo je veoma emotivan trenutak za mene. Nije ovde u pitanju samo visoka zgrada, to je sposobnost da budete hrabri i da sanjate. I sećam se, da nije bilo vaše strasti da nas terate da idemo napred, danas ne bi bili ovde i, ovde je reč o ponosu, ponosu zemlje, da svet vidi gde pripadamo. Želim da vam zahvalim što ste nam dali šansu da uradimo nešto što će obogatiti naš život i život svakog stanovnika Srbije - rekao je Alabar.

Aleksandar Vučić
foto: PRINTSCREEN/TANJUG

Alabar se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u svoje ime, ime svoje kompanije i Abu Dabija.

Aleksandar Vučić
foto: PRINTSCREEN/TANJUG

- Želim i lično da vam zahvalim predsedniče, na tome što ste verovali u mene i moj tim - zaključio je Mohamed Alabar.

- Ovo je najlepši pogled i najviša zgrada u ovom delu Evrope. Ovo je neverovatno, mnogo sam ponosan - rekao je Vučić u razgovoru sa Alabarom.

Aleksandar Vučić
foto: PRINTSCREEN/TANJUG

Odnos sa Crnom Gorom

Predsednik je govorio o navodima iz Crne Gore da odnosi sa Srbijom nisu prijateljski i bratski

- Kako nije bratski i prijateljski odnos, molim vas da analiziramo činjenice, to pre svega govorim o našem narodu u Crnoj Gori. Šta je Srbija uradila protiv Crne Gore? Jesmo li mi priznali nezavisnost Boke ili nekog drugog dela Crne Gore? Nismo, oni jesu, priznali su nezavisnost Kosova. Jesmo li mi proterali njihovog ili oni našeg ambasadora? Šta smo uradili loše osim što smo im dali vakcine - rekao je predsednik.

Osvrnuo se i osudio napad na ćerke Zdravka Krivokapića.

- Apsoltno sam protiv napada na porodicu, ne Krivokapićevu samo, nego svačiju. Pustite decu, nisu kriminalci, ostavite decu. Što se mene tiče, ne samo saopštenje MUP-a, punu bezbednost garantovaćemo Krivokapićevim ćerkama, ali trebalo je da znate da to kažete državnim organima ovde, a ne da pravite predstavu za javnost i pišete po crnogorskim medijima. Ničim nisu bile ugrožene, sem pisanjem jedne dnevne novine. Pozivam te devojke, one su uvek dobro došle, garantovaćemo im svaku vrstu bezbednosti. Srbija je zemlja dobrih domaćina i takve stvari ne smeju da se dešavaju - istakao je predsednik.

O preseljenju ambasade iz Tel Aviva

Na pitanje novinara da li će i kada biti preseljena ambasada Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, pošto za to danas ističe rok predviđen Vašingtonskim sporazumom, da je Izrael u međuvremenu priznao nezavisnost Kosova i da ćemo postupiti u skladu sa interesima Srbije, koji su promenjeni od trenutka priznanja Kosova od strane Izraela.

- Mi smo imali dogovore, a ja sam imao i razgovor sa izraleskim premijerom i jasno sam mu rekao da nisam potpisao zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima, a to se ticalo i odnosa Izraela prema nama - rekao je Vučić.

Istakao je da je Izrael u međuvremu priznao Kosovo, kao i da mi razgovaramo o tome i sa Amerikancima.

- I nemojte da se sekirate za poziciju Srbje. Mi ćemo u skladu i sa međuanronom javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal prinao nezavisnost Kosova donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe. Ne možete da nam kažete - mi s,o priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi ajde izvolite zato što vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali, pa uradite to isto - kazao je Vučić.

Predsednik ističe da tu logiku ne prihvata, pošto je predsednik suverene i nezavisne Srbije i da je njegov posao da štiitim interese Srbije i srpskog naroda.

Povećanje plata i penzija

Predsednik Srbije se osvrnuo i na ekonomsku situaciju u zemlji i istakao da je "plan bio da naš minus bude 190 milijardi, a naš minus je gotovo tri puta manji od toga, bolji nam je rezultat nego što je očekivano".

- To je ogroman novac, ali mi to delimo na dva dela, jedan deo je bolji rezultat, zbog čega smo jutros popili i čašicu rakije. Drugi deo zbog kog nisam zadovoljan je to što ministri nisu potrošili pare. Ne na sebe i za sebe, već na projekte. Molim ih pre nego što odu na brčkanje i kupanje da provere sve, i da počnu da troše taj novac na projekte - kazao je predsednik Vučić.

Kada je reč o stopi deficita, istakao je da će ona biti mnogo manja od očekivane.

- Svi podaci nam govore da stopa javnog duga neće biti preko 60 odsto, što je ogromna vest, imajući u vidu kolika je u drugim zemljama Evrope i EU - kazao je on.

Govorio je i o platama i penzijama, kao i novom povećanju istih.

- Građani Srbije mogu da očekuju povećanje plata i penzija, to ćemo da uraidmo i u ovoj godini. Kada pređemo prosečnu platu od 600 evra ljudi će da vide plan ono što nam je bio plan Srbija 2025, i prosečna plata od 900 evra. To su dobre vesti, ali toga ne bi bilo bez ovoga. Tako da ćemo maksimum koji imamo danas, a nikad nismo imali više plate i penzije, samo da uvećavamo - rekao je predsednik.

"Osveta koja je sprovođena nad našim narodom bila strašna"

Povodom poslednje haške presude Simatoviću i Stanišiću, predsednik je istakao da su u slučajevima Gotovine i Markača promenjena pravila.

- Tada je utvrđeno da mora da postoji lični uticaj ili delovanje u zoni naređenja, i to je bio razlog da promen sudsku praksu. I to je bio razlog da Gotovina, Markač, ali i Perišić budu oslobođeni, kao i Simatović i Stanišić prvostepeno. Posle se opet menja sudska praksa, pa sada njih dvojica bivaju osuđeni zbog zločina u Šamcu. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali je osveta koja je sprovođena nad našim narodom bila strašna - kazao je Vučić.

Odgovor na komentare povodom smrti podoficira na Pešteru

Predsednik je istakao da je poslao saučešće kao što i uvek radi.

- Imali ste prilike da vidite naše najbolje oružje, i to uglavnom oružje koje smo mi proizveli. A napadi dolaze od onih koji su uništavali n

Svečanoj ceremoniji prisustvuje i Mohamed Alabar, predsednik kompanije Igl Hils, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Kula Beograd je soliter koji broji 42 sprata, visine 168 metara, i nalazi se kompleksu "Beograd na vodi", na Savamali u Beogradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.