JOKSIMOVIĆ: Za Srbiju veoma OHRABRUJUĆE što nas države EU vide kao partnera u oblikovanju nove evropske stvarnosti
Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug/Rade Prelić

ohrabrenje

JOKSIMOVIĆ: Za Srbiju veoma OHRABRUJUĆE što nas države EU vide kao partnera u oblikovanju nove evropske stvarnosti

Aleš Heralš je rekao da Vlada Češke nastoji da već veoma dobre odnose dveju zemalja dodatno osnaži principijelnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji

Objavljeno:

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Češke, zaduženim za evropska pitanja Alešom Heralžom o pristupanju Srbije EU, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

- Posebno ohrabrenje za Srbiju predstavlja činjenica da je Češka uvažila reformske napore naše Vlade i podržala bržu dinamiku pristupnih pregovara na nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji sa EU. Takav stav naših čeških partnera, kao i veoma dobri politički i ekonomski odnosi dveju zemalja zalog su čvršćeg povezivanja i sa samom Evropskom unijom - istakla je Joksimović.

Sagovornika je informisala o rezultatima Vlade u dostizanju merila za dalji nastavak pregovora, kako u oblasti vladavine prava, tako i u klasterima 3 i 4, koji obuhvataju inkluzivni rast i konkurentnost i zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost.

- Očekujem da naši evropski partneri tokom godine dodatno i konkretno uvaže ono što je nova Vlada postigla, a pre svega našu visoku političku odgovornost i rešenost da ubrzamo napredak i zbog stupanja u članstvo EU, ali pre svega zbog boljitka građana Srbije - naglasila je Joksimović.

Aleš Heralš je rekao da Vlada Češke nastoji da već veoma dobre odnose dveju zemalja dodatno osnaži principijelnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ukazao je na korisna iskustva koja su imali i naglasio da je češka vlada spremna da pruži pomoć i podršku na našem evropskom putu.

- Za EU su i Srbija i Zapadni Balkan važni partneri sa kojima zajednički treba da sprovodimo politike zasnovane na evropskim vrednostima i standardima i čija je evropska perspektiva neupitna - rekao je pomoćnik češkog ministra spoljnih poslova.

Joksimović i Heralš posebno su razmotrili inicijativu ministara nadležnih za evropske poslove Austrije, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke upućenu najvišim zvaničnicima EU o uključivanju Zapadnog Balkana u raspravu tokom Konferencije o budućnosti Evrope.

Joksimović je naglasila da je za Srbiju i za region veoma ohrabrujuće da nas države članice EU vide kao partnera u oblikovanju nove evropske stvarnosti, s obzirom na činjenicu da će budući pravci razvoja EU imati direktan uticaj na generacije koje dolaze.

- Stav iskazan u toj inicijativi da sadašnje i buduće države članice treba da zajednički rade na definisanju evropske budućnosti razumemo i kao važnu podršku proširenju EU - rekla je Joksimović.

Ona je zahvalila Češkoj na dosadašnjoj podršci našoj zemlji u procesu evropske integracije.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.