MINISTARKA MATIĆ: Prirodnu lepotu Dunava treba da čuvamo i da iskoristimo turističke potencijale koje nam on pruža
Tatjana Matić, Foto: Beta / Nenad Petrović

povodom Međunarodnog dana Dunava

MINISTARKA MATIĆ: Prirodnu lepotu Dunava treba da čuvamo i da iskoristimo turističke potencijale koje nam on pruža

Matić je podsetila da njeno ministarstvo ulaže u razvoj turističke ponude i u infrastrukturu na Dunavu i da je do sada za razvoj nautičke infrastrukture dalo 340 miliona dinara

Objavljeno:

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić danas je povodom Međunarodnog dana Dunava rekla da "prirodnu lepotu Dunava treba da čuvamo, delimo sa drugima i da iskoristimo turističke potencijale koje nam on pruža".

Matić je podsetila da njeno ministarstvo ulaže u razvoj turističke ponude i u infrastrukturu na Dunavu i da je do sada za razvoj nautičke infrastrukture dalo 340 miliona dinara.

Na skupu u Arheološkom parku "Viminacijum" kod Kostolca, ministarka je rekla da je to "jedan od 10 najznačajnijih arheoloških parkova u svetu" i "jedan od simbola Srbije na svetskoj turističkoj mapi" - "pravo mesto na kojem treba da razvijamo ideju o Dunavu kao reci koja povezuje i koja prenosi burnu istoriju ovog podneblja".

Za "Viminacijum", pristanište i studiju o "Putu rimskih careva" Ministarstvo je namenilo 79,6 miliona dinara, rekla je ministarka.

Ocenila je da "Put rimskih careva" koji povezuje 21 rimski lokalitet i 12 vinskih regiona u pet zemalja, može da predstavlja svetsku atrakciju, kao "put u središte jednog od kulturnog i civilizacijskog izvorišta današnje globalne kulture".

U Srbiji se oko Dunava se razvijaju i "gastronomske rute", kao i biciklističke, čiji je cilj povezivanje zemalja Podunavskog regiona i ponuda jedinstvenog turističkog proizvoda i napredak na evropskom tržištu, u skladu sa ciljevima Strategije razvoja turizma Srbije za period do 2025. godine, navodi se u saopštenju Ministartva.

Međunarodni dan Dunava je deo saradnje podunavskih zemalja ;koji se 29. juna proslavlja u 14 zemalja-potpisnica Medjunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.