PREDSEDNIK SRBIJE NA OTVARANJU EVRPOSKOG ROMSKOG INSTITUTA: Vučić na svečanoj ceremoniji
Aleksandar Vučić, Foto: NIKOLA ANĐIĆ

UŽIVO!

PREDSEDNIK SRBIJE NA OTVARANJU EVRPOSKOG ROMSKOG INSTITUTA: Vučić na svečanoj ceremoniji

Otvaranje Evropskog romskog instituta počelo je u 18.00 časova

Objavljeno:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu i Romskog obrazovnog fonda u Beogradu.

Evropski romski institut

U samom srcu Beograda i Srbije u ulici Majke Jevrosime 51. otvara se Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAC). Kompletan prostor je rekonstruisan, a danas je svečano otvaranje Instituta.

Vlada Srbije je velikodušno podržala ERIAC Srbija da dobije prostor u tako prestižnom delu Beograda, povećavajući vidljivost romske umetnosti i kulture.

- Dobar je osećaj kad vidimo da se ponekad naš rad materijalizuje čak i bukvalno. Nakon sedišta u centru Berlina, Romi umetnici i kulturni radnici u Srbiji će dobiti prostor da pokažu punu snagu našeg talenta kao i borbe za bolji položaj. Ako se ponosite ovom našom institucijom, PODELITE ovo sa porodicom i prijateljima, neka i oni vide i neka se ponose - izjavio je Željko Jovanovic predsednik upravnog odbora ERIAC-a.

Vučić: Mislim da je Srbija izuzetak

- Drago mi je što sam ovde, meni su napisali lep govor, ali mi je važno da kažem šta ja mislim. Naime mi smo na ovim prostorima naučili da se borimo protiv drugih i protiv različitosti. Srećan sam što možemo da se borimo za inkluzivnost Roma. Svi smo govorili o ranjivosti i da čuvena reč koju koristimo "vunerable". Istakao bih potencijal Roma, oni predstavljaju najmlađi deo naše populacije, bez njih nećemo moći da napredujemo. Veoma je važno da pokažemo šta možemo struktualno da uradimo za njih. Da pružimo šansu Romima. Hoćemo da pokažemo kakav oni doprinos mogu da daju našoj državi - rekao je Vučić i dodao:

- Da jedni druge poštujemo i da jedni od drugih učimo. Bitno je da ne delimo ljude prema etničkoj pripadnosti. Ja sam očaran kako prostor izgleda, veoma sam srećan zbog ove institucije, divno mesto za okupljanje pametnih i pristojnih ljudi - rekao je Vučić.

Aleksandar Soroš: Mislim da je Srbija izuzetak

- Moj otac i fondacija su počeli da se bave podržavanjem Roma još od 80-ih. Mislim da je Srbija izuzetak i da je moguć model za druge države. Hteo bih da se zahvalim Vučiću i ostalim zagovornicima na pomoći. Pred nama je dug put - rekao je Soroš.

Sem Fabrici: EU zagovara da se bolje integrišu Romi

- Velika mi je čast da budem deo ovog važnog događaja i da unapredimo kulturu romskog naroda. Borba protiv diskriminacije protiv Roma je i dalje najveći problem u Evropi, ona nije došla iznenada. EU zagovara da se bolje integrišu Romi, cilj je 30 miliona sredstava kako bi se radilo na integraciji Roma, korona nam je to malo odmogla, ali moramo da udvostričimo napore. Različitost je nama nešto što je blisko, ovaj institut će im pomoći da iskažu svoj indetitet. Želeo bih da pohvalim Vladu Srbije što je ovo sve omogućila - rekao je Fabrici.

Tomas Šib: Stavili smo fokus na rešavanje diskriminacije prema romima

- Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podržava rad ove kancelarije i romski institut. Stavili smo fokus na rešavanje diskriminacije prema Romima i širenju lažnih vesti. Uspeli smo da pojačamo saradnju sa ERIACOM. Ovo je veoma važan korak da se Romska kultura pribiži ljudima - rekao je Šib.

Bonus video:

05:08

8 GODINA OD NAJVEĆEG MASAKRA U SRBIJI: Pitali smo meštane Velike Ivanče zašto je Ljubiša ubio 13 ljudi

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.