VUČIĆ U DVODNEVNOJ RADNOJ POSETI ČEŠKOJ REPUBLICI: Predsednik sutra sa Zemanom, u sredu sa Babišom
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

PREDSEDNIK

VUČIĆ U DVODNEVNOJ RADNOJ POSETI ČEŠKOJ REPUBLICI: Predsednik sutra sa Zemanom, u sredu sa Babišom

Vučić je na sastanku izrazio zahvalnost za podršku Češke evropskim integracijama Srbije

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je večeras iz Brisela u zvaničnu poseti Češkoj Republici, gde će boraviti sutra i u sredu.

Prvog dana posete Vučić će imati odvojene susrete sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu Vučić ce razgovarati i sa brojnim privrednicima zemlje domaćina, najavljeno je iz Predsedništva Srbije. Inače, poseta predsednika Vučića će u Češkoj biti prva tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

Vučić je prošle sedmice, tokom susreta s ambasadorom Češke Tomašem Kuhtom, rekao da se raduje poseti i susretu sa predsednikom Zemanom, koga ceni kao istinskog prijatelja, posebno njegov čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije koji često iznosi u javnosti.

Vučić je na sastanku izrazio zahvalnost za podršku Češke evropskim integracijama Srbije.

Kuhta je rekao da tu posetu u Pragu doživljavaju kao snažnu potvrdu srpsko-češkog prijateljstva i jedinstvenog uzajamnog odnosa dvojice predsednika.

Očekuje se da će tokom posete Vučića Češkoj biti postignuti konkretni ekonomski dogovori na obostranu korist.

Zeman je pre nekoliko nedelja, povodom predstojeće posete predsednika Vučića, izjavio da i dalje veruje u neophodnost širenja EU, uključujući članstvo Srbije, jer "članstvo u EU vodi miru, stabilnosti i prosperitetu".

"Češka se pažjivo priprema za drugu polovinu 2022. godine, kada će ponovo predsedavati Savetom EU. Proširenje EU biće visoko na listi prioriteta tokom našeg predsedavanja. Češka je oduvek podržavala širenje Unije jer verujemo da članstvo u EU vodi miru, stabilnosti i prosperitetu. Siguran sam da će Češka imati aktivnu ulogu u tom procesu, a spremni smo da pomognemo Srbiji u procesu transformacije", naveo je Zeman.

On je tokom posete Beogradu 2019. najavio da će od ustavnih vlasti Češke zatražiti da razmotre mogućnost povlačenja priznanja, a na pitanje kakav je sada njegov stav po ovom pitanju rekao je: Nakon mnogo godina bavljenja politikom, poznat sam kao osoba koja je dosledna u svojim stavovima. I dalje verujem da je priznanje nezavisnog Kosova greška. O ovom pitanju sam razgovarao sa najvišim ustavnim zvaničnicima Češke, međutim, oni se nisu složili sa mnom, a pošto živimo u doba demokratije, moram da poštujem mišljenje većine".

Na poslovnom forumu Srbija - Češka, koji je održan u martu ove godine, rečeno je da su kompanije iz Češke zainteresovane za nove investicije u Srbiju, posebno u mašinsku, hemijsku i automobilsku industriju, kao i ulaganje u banjski turizam, filmsku industriju, obnovljive izvore energije, IT i železnicu.

Takođe, da postoji ogroman interes, pre svega industrijskih kompanija iz Češke za kooperaciju sa našim kompanijama i mogućnost njihovog investiranja.

Razgovaralo se o saradnji u oblasti turizma, visokih tehnologija, telekomunikacija, kao i kreativnoj i filmskoj industriji.

Ukupna robna razmena dve zemlje u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019.a izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto.

Češka je bila Srbiji 11. spoljnotrgovinski partner i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 odsto u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom ove godine, u Srbiji registrovano 219 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici češki državljani.

Direktne investicije čeških privrednika u Srbiju od 2010. godine zaključno sa tri kvartala 2020. iznosile su 227,8 miliona evra, čime Češka zauzima 19. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji u tom periodu.

Tri kvartala 2020. priliv ulaganja iznosio je 38,4 miliona evra, a u tom periodu Češka se našla na 12. mestu na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, dok je u 2019. godini sa prilivom ulaganja od 76,6 miliona evra zauzela 11. mesto.

Prema podacima Češkem ta zemlja postala je četvrti najveći investitor u Srbiji.

Neke od čeških investicija su PPF Grupa koja je preuzela kompaniju "Telenor", "Matoni 1873" najveći češki proizvođač i distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, koja je zajedno sa kompanijom "PepsiCo Inc" kupila kompaniju "Knjaz Miloš".

Takođe, postoji interesovanje kompanije "Avala studios" i "Sebre Holding" koja je kupila udeo u Avala filmu za realizaciju projekata za modernizaciju filmskog studija i izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Važne teme za ekonomsku saradnju su i banjski turizam i izvoz vina u Češku.

Podsećanja radi, dve zemlje su do 2019. utroštručile spoljnotrgovinsku razmenu.

Tokom posete Zemana Srbiji 2019. godine potpisana su dva sporazuma o saradnji, u oblasti odbrane i u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

Bonus video:

05:08

8 GODINA OD NAJVEĆEG MASAKRA U SRBIJI: Pitali smo meštane Velike Ivanče zašto je Ljubiša ubio 13 ljudi

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.