Brnabić: Srbija u RS uložila više od milijardu evra od 2014. godine
Ana Brnabić, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

u poseti

Brnabić: Srbija u RS uložila više od milijardu evra od 2014. godine

Uz najavljene projekte podrške četiri opštine, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Nevesinju i Drvaru, izmedju 10 do 12 miliona evra investicija, ulaganje Srbije u RS iznosi 500 miliona evra

Objavljeno: 13:51h

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je Srbija u Republiku Srpsku od 2014. godine do danas u putem raznih projekata i donacija uložila više od milijardu evra.

„Kroz projekte koje danas pokrećemo, HE Buk bijela, deonica puta Bijeljina-Rača i kroz aerodrom Trebinje do prvog kvartala 2022. godine uložiće 484 miliona evra“, kazala je Brnabić posle zajedničkih sednica vlada Srbije i RS u Istočnom Sarajevu.

Uz najavljene projekte podrške četiri opštine, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Nevesinju i Drvaru, izmedju 10 do 12 miliona evra investicija, ulaganje Srbije u RS iznosi 500 miliona evra.

Premijerka Srbije najavila je da će Srbija u narednim godinama investirati u HE „Foča“ i „Paunci“, u okviru hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, što znači ulaganje od 787 miliona evra u naredih nekoliko godina.

„Zajedno sa ostalim projektima, prosveti, zdravstvu… i ostalim projektima i donacijama, koje su iznosile 82 miliona evra, Srbija je od 2014. godine do sada uložila oko milijardu evra“, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, od 2014. godine, od kada je u Srbiji na vlasti SNS vodi se potpuna drugačija politika prema RS.

Premijerka Srbije je čestitala izlazak RS na Londonsku berzu i na odličnim rezultatima ekonomskog rasta.

„Oporavak koji je RS doživela u prvom kvartalu ove godine jedan je od rezultata naše saradnje, naših investicija i pomoći“, istakla je Brnabić.

Opozicija u RS oštro je kritikovala zaduženje RS na Londonskoj berzi od 300 miliona evra, navodeći da je ono nepovoljno, jer se RS zadužila po „zelenaškoj kamatnoj stopi“ od pet posto. Takođe je upozorila da je dug po glavi stanovnika u RS iznosi 2.872 evra, kao i da je učešče ukupnog duga u bruto domaćem proizvodu RS premašuju 55 posto.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.