VESIĆ: Postojanje metroa prvi put će biti zakonom uređeno
Goran Vesić, Foto: Printscreen/youtube

BEOGRAD DOBIJA METRO

VESIĆ: Postojanje metroa prvi put će biti zakonom uređeno

Tokom ovog meseca, poslanici Narodne skupštine glasaće o Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici

Objavljeno:

Otkada su "Večernje novosti" prvi put objavile da Beograd dobija metro, prošlo je više od pet decenija, a ovog novembra ovaj veliki projekat konačno počinje da se radi, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Pink istakao da će taj projekat biti rezultat velike zajedničke saradnje Vlade Srbije i Grada Beograda, te da vlada plaća metro, jer grad to ne bi mogao iz svog budžeta, preneo je Beoinfo.

Tokom ovog meseca, poslanici Narodne skupštine glasaće o Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici, naveo je Vesić.

"To je prvi put da će Srbija zakonom urediti postojanje metroa. Tako će se steći svi uslovi za početak gradnje metroa, ubrzano se projektuje i pred potpisivanjem smo ugovora za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije - rekao je Vesić, najavljujući da predstoje ugovori i sa 'Alstomom' i 'Power China'".

Istovremeno, različiti vagoni biće stavljeni na glasanje.

"'Šou rum' će biti u centru grada, gde će moći da se vide detalji u vezi sa budućim metroom. Najvažnije je da počinjemo da radimo istražne bušotine u centru grada. Velik deo toga već je urađen na trasi prve linije, a sada ulazimo u centar, recimo od Trga republike pa nadalje. Od toga zavisi kakva će 'krtica' za izgradnju metroa biti nabavljena. Na trasi metroa, posebno oko samih stanica, radimo registar rizika. Zavod za veštačenje obilazi svaku zgradu i utvrđuje stanje, a za zaštićene zgrade to čini Zavod za zaštitu spomenika. Od toga zavisi kakve ćemo mere zaštite preduzeti prilikom izgradnje metroa, što se inače radi svuda u svetu", istakao je Vesić.

Prva linija, podsetio je Vesić, planirano je da bude završena 2028, a druga 2030. godine.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.