TOMISLAV ĆE VAS ODUVATI ŠEKSPIROM: Ne prezaš od zla ni prema kome! Sonet koji će vas ostaviti bez daha!
Buđenje kulturom, Foto: Espreso

BUĐENJE KULTUROM

TOMISLAV ĆE VAS ODUVATI ŠEKSPIROM: Ne prezaš od zla ni prema kome! Sonet koji će vas ostaviti bez daha!

Za Buđenje kulturom Tomislav Radosavljević glumac je odabrao jedan od Šekspirovih soneta, u kojem ćete uživati

Objavljeno:

Vilijam Šekspir (1564-1616) bio je engleski pesnik i dramski pisac, koji se smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku.

Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu češće nego bilo koji drugi.

Šekspir je najveći deo svog opusa napisao između 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorije, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali „Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Magbet“, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku

Najbitnija Šekspirova dela

Tragedije: Romeo i Julija, Hamlet, Othelo, Kralj Lir, Magbet, Tit Andronik, Julije Cezar, Troil i Kresida, Antonije i Kleopatra, Koriolan, Timon Atinjanin.

Komedije: Bogojavljenska noć, Uzaludni ljubavni trud, Ukroćena goropad, Dva plemića iz Verone, Mletački trgovac, Komedija nesporazuma, San letne noći, Vesele žene vindsorske, Mnogo vike ni oko čega, Kako vam drago, Sve je dobro što se dobro svrši, Ravnom merom, Perikle, Cimbelin, Zimska priča, Bura. Istorijske drame: Kralj Henri VI, Kralj Ričard III, Kralj Ričard II, Kralj Džon, Kralj Henri IV, Kralj Henri V, Kralj Henri VIII

Pesme: Soneti (pisani između 1595—1599, objavljeni 1609), Venera i Adon, Otmica Lukrecije, Strastveni hodočasnik

Mladi talentovani glumac Tomislav Radosavljević završio je Fakultet savremenih umetnosti u klasi prof. Branislava Lečića, do sada odigrao u preko 10 predstava, neke od njih su Žabar, Bure baruta, koje ćemo izdvojiti. Snimao je od serija Urgentni centar, Crveni mesec i vredno radi na novim projektima. Trenutno se aktivno pored glume bavi i sviranjem gitare.

Za Buđenje kulturom Tomislav Radosavljević je odabrao jedan od Šekspirovih soneta, u kojem ćete uživati.

00:58

BUĐENJE KULTUROM: Tomislav Radosavljević

(Espreso/Wikipedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.