VESIĆ: Ne sme biti revizije istorije, Srbi i Rusi su pobednici
Goran Vesić, Foto: Printskrin

DAN POBEDE

VESIĆ: Ne sme biti revizije istorije, Srbi i Rusi su pobednici

Srbija ima razloga da slavi pobedu nad fašizmom jer je uz ruski narod dala procentualno najviše žrtava u borbi sa fašizmom

Objavljeno: 09:45h

Ministar Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov, položili su danas, povodom Dana pobede nad fašizmom, vence na spomenike Večna vatra i Crvenoarmejcu u Spomen parku Oslobodilaca Beograda.

"Srbija ima razloga da slavi pobedu nad fašizmom jer je uz ruski narod dala procentualno najviše žrtava u borbi sa fašizmom. Imamo razloga da slavimo, jer smo bili na pravoj strani istorije, jer smo od strane fašista porušeni i bili planirani za istrebljenje kao i drugi slovenski narodi ", rekao je Vesić.

On je naglasio da ne sme biti revizije istorije i rezultata te borbe.

"Na današnji dan moramo da pošaljemo jasnu poruku svima da revizije istorije nema, i da je nemoguće pretvoriti dželate u žrtve i žrtve u dželate. I da je nemoguće objasniti da je ustaški logor Jasenovac bio kamp za razonodu i da je nemoguće negirati broj žrtava", rekao je Vesić.

On je svim Beograđanima čestitao Dan pobede kao jedan od naših najvećih praznika.

Ministar Popović je istakao da su ruski i srpski narod dali najviše žrtava za oslobođenje Evrope i da je zato cinično kada neki tvrde da Srbija i Rusija nisu deo Evrope.

"Naša obaveza je da se sećamo predaka i da ne dozvolimo da ta sećanja izblede, jer narod koji nema sećanja nema ni budućnost", izjavio ne Popović.

On je istakao da su Rusija i Srbija pobednice Drugog svetskog rata, a nacistička Nemačka, ustaška Hrvatska, banderovci u Ukrajini i balisti na Kosovu gubitnici.

"Danas Srbija jača vojno i ekonomski, ali je za mir, i Srbija svima poručuje da samo u miru možemobda napredujemo", istakao je Popović.

On je ocenio da su odnosi između Rusije i Srbije danas najjači u istoriji, i da je to temelj budući razvoj ekonomskih odnosa naših dveju zemalja.

Baranov je podsetio na simboliku koja spaja obeležavanje Dana pobede sa 9. majem 1945. godine.

"Malo je poznato da je na današnji dan kada su prekinute borbe u oslobođenom Berlinu bio Djurđevdan i Vaskrs. Kakva simbolika, Vaskrs je pobeda nad smrću a Djurđevdan podeda nad zlom. Danas, 76 godina kasnije opet su vaskršnji dani. Srećan svima Dan pobedebi Hristos vaskrse", naglasio je Baranov.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.