ČUVENI ŠVAJCARSKI BIZNISMEN I AUTOR KNJIGA O USPEHU NAHVALIO VUČIĆA: Spomenuo je DELOKRUG DOSTOJANSTVA
Dobeli kao primer ove taktike navodi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Foto: Profimedia

hit priča

ČUVENI ŠVAJCARSKI BIZNISMEN I AUTOR KNJIGA O USPEHU NAHVALIO VUČIĆA: Spomenuo je DELOKRUG DOSTOJANSTVA

Što se tiče onoga što vam je sveto, držite uzde u svojim rukama što je duže moguće

Objavljeno:

Najgori napadi - prepoznaćete ova iskustva - često nisu fizički nego verbalni. Zbog toga ću vam dati odbrambenu taktiku, piše švajcatski biznismen i veoma popularni esejista Rolf Dobeli u svojoj knjizi "Umetnost dobrog života", koju je u Srbiji objavilo Kontrast izdavaštvo

Pa nastavlja: Recimo da ste na sastanku i neko vas napadne, vrlo vatreno. Pitajte i da ponove ono što su rekli, reč po reč. Uskoro ćete videti da će se, u većini slučajeva, vaši nadači povući, predlaže Dobeli, a potom kao primer ove taktike navodi predsednika Srbije i anegdotu iz njegove prakse:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom jednog intervjua pitao novinara koji ga je uvredio na svom veb-sajtu da naglas pročita sopstvene reči - novinar je, posramljen, skratio susret.

Dobeli zatim malo šire objašnjava ovaj fenomen u komunikaciji koji naziva "delokrug dostojanstva":

Rolf Dobeli
foto: Printscreen

Ljudi sa jasnim "delokrugom dostojanstva" nas fasciniraju, u literaturi kao i na filmu - kao Tod Anderson u "Društvu mrtvih pesnika", koji je stajao na stolu, braneći svog profesora. Ili mislite o Sokratu, koji je odbio da se odrekne svog učenja. Osuđen je na smrt, i potpuno  svestan je popio svoju čašu otrova.

Za većinu ljudi, delogrug dostojanstva nije pitanje života i smrti, već je pitanje održavanja nadmoći. Otežajte stvari svojim napadačima. Što se tiče onoga što vam je sveto, držite uzde u svojim rukama što je duže moguće. Ako morate da odustanete, učinite to tako da suprotstavljena strana plati najveću moguću cenu za vašu kapitulaciju. Postoji neverovatna moć u ovoj posvećenosti. To je jedan od ključeva dobrog života, zaključuje švajcarski autor.

Bonus video:

DESETKA 24.04.2021.
49:21

DESETKA 24.04.2021.

(Espreso/D.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media