MIHAJLOVIĆEVA: Proverićemo sve izgrađene male hidroelektrane, uradićemo i reviziju!
Zorana Mihajlović, Foto: printscreen

biće sređeno

MIHAJLOVIĆEVA: Proverićemo sve izgrađene male hidroelektrane, uradićemo i reviziju!

Nešto se desilo u tih šest godina

Objavljeno:

Proverićemo sve izgrađene male hidroelektrane u Srbiji i uraditi njihovu reviziju, i videćemo ko nije dobro radio svoj posao, kaže potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

U skupštinskoj raspravi o amandmanima na četiri predloga zakona iz oblasti rudarstva i energetike, Mihajlovićeva je rekla da je Srbija izgradila u prethodnih šest godina 195 megavata malih hidrolektrana, a da se 33 male hidrolektrane nalaze u zaštićenim područjima.

"Nešto se desilo u tih šest godina što je prouzrokovalo da mi danas zabranimo izgradnju svih hidroelektrana zakonom o obnovljivim izvorima energije", kaže ministarka.

Navela je da male hidroektrane nisu loš izvor energije i da su zeleni izvor.

Ona je, međutim, rekla da je neko ko je realizovao te projekte u prethodnom periodu, a to je bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i "još neki ljudi", to uradio neadekvatno i u suprotnosti sa zakonom i da su male hidroelektrane donele probleme meštanima.

Osvrnula se i na nedavni ekološki protest za koji je kaže da je bio politički i licemeran, i navela da je među onima koji danas pričaju o tome da ne treba da se grade male hidroelektrane Aleksandar Jovanović Chuta koji je hteo da gradi malu hidroelektranu 2016. godine.

"Dve godine se bavio time, čak nije išao redovnim procedurama nego je gledao da nađe određene veze u vladi kako bi dobio energetsku dozvolu za svoju malu hidroelektranu, pa onda sretao predsednika, pa tražio da se na primer hodroelektrani Zavoj, koja je državna hidroelektrana, ne omogući proširenje kapaciteta, jer je on želeo da gradi svoju malu hidrolektranu", rekla je Mihajlovićeva.

To je, kaže, isti Chuta koji danas priča kako treba zabraniti sve hidroelektrane.

Navela je da veruje da oni koji se bave politikom zarad svojih sopstvenih ineteresa objašnjavajući kako nešto više vole životnu sredinu, kada se budu pojavili na izborima građani će pokazati koliko veruju u njihovu priču.

"Taj protest i ti ljudi koji su bili tamo, bilo je sigurno i onih koji su tu bili tu zato što su brinuli o životnoj sredini, ali oni koji su predvodili protest jesu bili oni koji se bavili isključivo politikom", rekla je Mihajlovićeva.

Najavila je da će država uraditi reviziju svih izgrađenih malih hidroelektrana i navela da će se videti ko nije dobro radio svoj posao i zašto mi kao jedina država u svetu zajedno sa BiH sada zabranajujemo male hidroelektrane.

"Oni koji su bili odgovorni će odgovarati", poručila je Mihajlovićeva.

Povodom gradnje mini hidroelektrana u prethodnom periodu, Mihajlović je navela da je bilo problema u jedinicama lokalnih samouprava koje su donosile planske akte, a da nisu proverile da li uopšte imaju tu reku ili nemaju reku, kao i da je bilo je problema što minsitarstvo na čijem je čelu bio Goran Trivan nije donelo godinama nijedan pravilnik koji je trebalo da donese.

"Bilo je problema što su investitori izlazili iz svojih dozvola, bilo je problema u Zavodu za zašitu prirode koji je donosio uslove, pa je menjao uslove. Zamislite ako sad krenete nešto da radite i gradite, dobijete uslove Zavoda za zaštitu prirode, a onda oni za godinu dana promene te uslove", kaže Mihajlovićeva.

Navela je da male hidroelektrane nisu loš izvor, već naprotiv, kao i da ih ceo svet ima i gradi.

"Trenutno smo zabranili male hidroelektrane, ali javnost Srbije treba da zna da ćemo mi te probleme da rešimo", rekla je Mihajlovićeva.

Bonus video:

11:24

ČUDO TEHNIKE KOJE PLENI LEPOTOM! Elektrana Vučje VIŠE od 100 GODINA daje struju srpskim domaćinstvima (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.