PREMIJERKA O POPUŠTANJU MERA: Krizni štab će imati sednicu sutra - oni misle da nije vreme, ide nam DOBRO! (VIDEO)
Ana Brnabić, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

važno

PREMIJERKA O POPUŠTANJU MERA: Krizni štab će imati sednicu sutra - oni misle da nije vreme, ide nam DOBRO! (VIDEO)

Kako je ranije objavljeno, na stastanku je odlučeno da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa

Objavljeno: 15:01h

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić jutros je imala konsultacije sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović, a tema sastanka su bili ustavni amandmani.

Kako je ranije objavljeno, na stastanku je odlučeno da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

- Jedina tema ove pres konferencije je vladavina prava, rekla je premijerka na početku obraćanja.

- U principu ono što se malo zna to je da 70 % svega što Vlada radi tiče se vladavine prava na jedan ili drugi način i naše posvećenosti evropskim integracijama i naš

- Važna vest je da sam ja juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kome je prisustvovala Maja Popović, kome je prisustvovala i Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović.

- Tema o kojoj sam želela da se konsultujem su ustavni amandmani. Vlada Republike Srbije je 03.12.2020. usvojila inicijativu za izmenu Ustava i prosledila tu inicijativu Narodnoj skupštini.

- Dogovoreno je da će odbor za ustavna pitanja vladi uputiti poziv da tokom sledeće nedelje imamo sednicu o kojoj će se raspravljati o ovoj našoj inicijativi i sledećim koracima. Time ulazimo dublje u taj proces - rekla je premijerka.

Ana Brnabic
foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Premijerka je naglasila da je važno da postoji društveni konsenzus o ovoj temi.

- Pored ovoga Vlada kao izvršna vlast radi na tome da podrži sudstvo da bude što efikasnije. Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku - rekla je premijerka i objasnila da bi ove izmene trebalo da omoguće efikasnija suđenja, odnosno brži završetak parnica.

- Ministarstvo pravde je izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća Tužilaca.

– Ukoliko uspemo da uradimo ovo na najbolji mogući način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju građani. Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, okvir za implementaciju je 3 godine, sutra je rok za podnošenje prijava, dalje ćemo raditi na ovome. Time pokazujemo zainteresovanost za nezavisno pravosuđe. Dogovorili smo dalje korake o radu za izmenu ustava u oblasti pravosuđa – kazala je.

- Ja sam nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a. Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 03.decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva - rekla je premijerka.

U skladu sa ovim radom radne grupe u toku je priprema prednacrta tri zakona:

- Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike i izmenama i dopunama ovih zakona bi se implementirao najveći deo preporuka ODIR-a.

Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada. RIK je održao sastanak sa predsednicima OEBS-a.

O Kriznom štabu!

- Krizni štab će imati sednicu sutra pa ćemo razgovarati o trenutnoj situaciji i o merama. Ja svakodnevno razgovaram sa medicinskim delom Kriznog štaba i znam šta misle. Oni misle da nije vreme, da nam dobro ide i da ne treba to da ugorzimo - istakla je ona.

- Očigledno je da brojevi padaju, da su nam procenti bolji, to je rezultat mera ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra - rekla je premijerka.

Pored premijerke Brnabić konferenciji prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.