GORDANA ČOMIĆ SLIKOVOTO: Lakše pocepati atom nego predrasude prema Romima!
Gordana Čomić, Foto: Zorana Jevtić

međunarodni dan roma

GORDANA ČOMIĆ SLIKOVOTO: Lakše pocepati atom nego predrasude prema Romima!

Ocenila je da će doprinos istinitih priča sa obećanjem Ministarstva "da ćemo zajedno sanjati bolji život svih njih ali i svih nas" biti veliki

Objavljeno:

Srbija će zakonima pobediti na predrasudama zasnovan odnos prema romskoj zajednici, izjavila je danas povodom Međunarodnog dana Roma ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić i upozorila da u Srbiji i dalje kod većine postoji navika da Rome mogu prezirati i tretirati kao manje vredne.

"Znamo lakše je razbiti atom nego predrasude u ljudskom umu, ali nećemo ih razbijati, hoćemo da zakoni budu primenjeni i da zabranimo ponašanje zasnovano na predrasudama - to je jedini cilj zakonodavstva", rekla je Čomić za Tanjug i izrazila uverenje da će lične priče Roma, koje će prikupiti Ministarstvo, pomoći u popravljanju položaja te manjine.

Čomić je podsetila da je navika većine da ih mogu prezirati, tretirati kao manje vredne, kao teritoriju koju mogu gaziti, a ne kao ljude, jedan od njavećih problema Roma u Srbiji.

"Osnov takve volje je rasizam, odnosno stav da je neko što je drugačiji manje vredan, i tu je na raspolaganju za izlive mržnje, rasizma, netrpeljivosti", rekla je Čomić.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dodala je da joj je cilj da društvo govori o Romima, da razgovara kako Romi žive, ali da se to čuje lično od njih, ne pokroviteljski kao ilustracija, nekoga ko zna, već Romi sami.

"Zato ćemo otvoriti našu internet stranicu za anonimne, kroz civino drustvo nama dostavljene lične priče Roma, o tome kako je biti Rom, šta doživljava kao prezir, zasto živi tako kao što živi, zašto bilo ko smatra da njegovo dete ne treba da bude u školi, zašto mu je baš dobro u nehigijenskom naselju", navela je ona.

"Kako je to biti Rom u Srbiji, to je lična priča koja bi trebalo da dopre do svakog čoveka u Srbiji, svakog poslanika i ministra", rekla je ona i dodala da će to biti nastojanje da se Srbija izbori sa ključnim rasističkim stavovima prema Romima, te da te istinite priče mora da čuje i svaki građanin kao i poslanik i ministar.

Ocenila je da će doprinos istinitih priča sa obećanjem Ministarstva "da ćemo zajedno sanjati bolji život svih njih ali i svih nas" biti veliki.

Prema njenim rečima, poboljšanju položaja Roma trebalo bi da doprinese i popis, predviđen, najverovatnije u oktobru naredne godine.

Radimo na tome da što više Roma pristupi popisu, što se više njih izjasni da su Romu, to će se lakše praviti politke za njih na njihov predlog, rekla je Čomić i dodala da Ministarstvo vidi kao alat kako Nacionalnom savetu romske manjine tako i svima za koje je nadležno.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.