OBRAZOVANJE JE PRIORITET: Vlada Srbije se u razvoju zemlje oslanja na tri strategije!
Ana Brnabić, Foto: printscreen

sastanak

OBRAZOVANJE JE PRIORITET: Vlada Srbije se u razvoju zemlje oslanja na tri strategije!

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je uspostavljena praksa dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU

Objavljeno:

Vlada Srbije je u postupku formiranja međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem startegije održivog razvoja, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Na onlajn sastanku s predstavnicima Nacionalnog konventa o EU na temu ciljeva održivog razvoja u Srbiji, ona je navela da je za donošenje kvalitetnog strateškog dokumenta važna saradnja svih činilaca u društvu i pozvala predstavnike Konventa da se priključe tom telu. Premijerka je navela da ciljeve održivog razvoja treba "prevesti na srpski jezik" i prilagoditi ih potrebama društva, kao i da treba odrediti prioritete.

Brnabićeva je rekla da je "kristalno jasno da je cilj smanjenje siromaštva" i naglasila da obrazovanje i dalje ostaje prioritet Vlade Srbije.

- Razumela sam sve podatke i znam koliko se sa tim borimo. Znam, takođe, koliko u naporima da ubrzamo rast BDP, da učinimo taj rast što održivijim i povećamo plate i penzije, nekada nenamerno zapostavimo ranjive kategorije, ali je održivi razvoj i rast u tome da niko ne treba da zaostane za kolonom - poručila je premijerka.

Pozivajući se na podatke Tima za smanjenje siromaštva, Brnabićeva je rekla da je siromaštvo u domaćinstvima u kojima nosilac ima makar srednju školu četiri i po puta manje zastupljeno nego kod domaćinstava u kojima nosilac domaćinstva nema ni osnovnu školu.

Navela je da se Vlada Srbije u daljem razvoju zemlje oslanja na tri strategije - pametne specijalizacije, industrijske politike i razvoja veštačke inteligencije.

Navela je i da je predloženo da predsedavajući međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja bude ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Predlog je, kaže, i da kopredsedavajući, odnosno zamenik predsedavajućeg bude Slavica Ðukić Dejanović, kao savetnica premijerke na temu održivog razvoja.

Pozvala je Nacionalni konvent o EU da odredi svoje predstavnike u međuresornoj grupi, što su predstavnici Nacionalnog konventa prihvatili, kako bi se potom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava krenulo u izradu strateškog dokumenta ili mape pute. Brnabić je podsetila da je prethodna Vlada 2016. formirala međuresornu radnu grupu, a da je Srbija 2019. u Ujedinjenim nacijama predstavila "dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva održivog razvoja".

- Naš cilj je da dobrovoljni nacionalni izveštaj predstavimo i u sledećem ciklusu 2022. godine - rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je uspostavljena praksa dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU i dodala da će kasnije danas početi planiranje trećeg dijaloga, čija će tema biti zelena agenda za Zapadni Balkan.

- Nadam se da će ovaj dijalog i primer koji dajemo otvoriti mnoge druge dijaloge u Srbiji i dovesti nas do tačke u kojoj nije važno šta ko politički misli, nego da jedino važno bude kako ko radi i kakvi su rezultati - rekla je Brnabić.

Zahvalila je Nacionalnom konventu o EU na velikom poverenju i saradnji i naglasila da je pored toga što se razgovara o važnim temama neophodno da nakon dijaloga imamo i konkretne rezulate. Izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Nacionanog konventa o EU nakon prvog dijaloga pristali da se uključe u čak tri radne grupe za izradu tri važna zakona koja su u vezi s vladavinom prava - o Zaštitniku građana, o slobodnom pristupu informacijama od javnog zančaja i zaštiti podataka o ličnosti i o elektronskim komunikacijama.

Premjerka je podsetila da je početkom marta imala još jedan sastanak s Poverenikom, ombudsmanom i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU u vezi sa radom na tim zakonima, čije je usvajanje, kako je istakla, izuzetno važno, ali je napomenula i da se s tim dosta kasni.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.