VUČIĆ: Uzdamo se u sebe, kad je reč o nabavci vakcina
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/RTS

vakcinisanje građana

VUČIĆ: Uzdamo se u sebe, kad je reč o nabavci vakcina

Dodik je kritikovao EU da su monopolisali, da su uništili sve u regionu što je moglo da se bavi vakcinama, nametujući sistem koji je ovisan.

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć da se Srbija uzda u sebe u vezi nabavke vakcina protiv korona virusa i da samo snažna i suverena zemlja može imati prijatelje u svetu.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše najave iz EU da ostaje mogućnost da odbiju izvoz vakcina i da li to može da napravi problem za našu zemlju i svet, rekao da uvek čekamo i imamo veliku želju da dobijemo podršku iz EU.

"Javili su nam iz Kovaks programa da ćemo dobiti nešto manje AstraZeneka vakcina. Umesto 90.000, koliko je trebalo, dobićemo 56.700 vakcina. Sve su manji brojevi, a nama je potrebno pola miliona, million ili dva", kazao je on.

Dodao je i da ako stigne AstraZeneka vakcina nije jednostavno vakcinisati, jer ljudi hoće sve da prime osim nje, iz njemu , kako kaže, nepoznatog razloga, jer se radi o dobroj vakcini, ali, konstatuje, "kampanje su čudo ".

Kaže da je to dobra vakcina, ali da je u pitanju brutalna kampanja, jer je jeftina, kao i da ima reči i o sukob između Engleza i Evropljana, pa se na loš nacin predstalja.

Kada je reč o dozvoli EU za izvoz vakcina kaže: "Mi se uzdamo u se. Da li će da zabrane ili ne nama to dođe na isto. I do sad kada nisu zabranili dobili smo nulu. Sada kada zabrane ne možemo dobiti manje od nule. Računamo na sebe, svoju marljvost, strpljenje, trpeljivost građana Srbije. Uspećemo da obavimo svoj posao i obezbedimo vakcine" .

Vučić je kazao da je Srbija na evropskom putu, ali i da je neophodno imati mnogo prijatelja u svetu, da budete zemlja koja je poštovana, nezavisna i suverena da bi je drugi cenili i pomogli. Navodi i da ne želi da se žali narodu i kaže da nema vakcina, kao i što neće da se hvali ugovorima koje smo potpisali.

"Biće muka oko nabavke vakcina, ali snaćićemo se", naglasio je on.

Vučić je rekao da niko u svetu ne priča o ceni vakcina i dodao da ih je Srbija povoljno nabavila, iako bi platila i više da je traženo.

Kako je istakao, naručili su preko 14 miliona vakcina, a dobili 2. 850.000.

Podseća da je u utorak stiglo 100.000 Sputnjik V, dana ranije 55.000 Fajzer, a da će uskoro moći da kaže i za milion doza Sinofarm vakcina.

"Hoću da uđemo u brzu vakcinaciju, imacemo za još 600.000 da brzo vakcinisemo, a onda će doći jos neke vakcine", najavio je Vučić.

Ponovio je da će ići od sela do sela da propagira vakcinaciju i da će u malim mestima primiti i vakcinu i revakcinu.

Kaže da je zadovoljan, ali ne i sa situacijom oko korone i poručuje - "Samo vakcina, vakcina i vakcina".

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ukazao je da je EU, kada se pojavila kriza pokazala nesposobnost reagovanja.

"Onda se ljutila na sve nas kada smo rekli da se nije snašla. Logično pitanje je šta je danas. Danas smo čuli da ne možemo da dobijemo vakcine iz EU jer njima treba. Ođednom smo dobili poruku - snalazite se", kazao je Dodik.

Preneo je da iz razgovora sa predstavnicima EU čuje da treba da se sačeka i da će sve popraviti.

"Šta da čekamo ? Kada ne budu trebale vakcine EU pa će nama ponuditi ?", upitao je on.

Dodik je kritikovao EU da su monopolisali, da su uništili sve u regionu što je moglo da se bavi vakcinama, nametujući sistem koji je ovisan.

Ukazao je da se vakcina "Sputnjik V" nije smela pominjati pre mesec dana kada se pričalo o navodno negativnom ruskom uticaju" Na pitanje zašto Republika Srpska nije dobila više Sputnjika V, a Federacija kaže da je naručila 500 000 doza, Dodik je rekao je da Federacija taj ugovor još nema.

"Nije naručila, nema ugovor, ništa se ne dešava na tom planu", kazao je Dodik, dodajući da je RS naručila 1,1 miliona doza od Rusije, a da je dobila 40.000 i očekuje uskoro još toliko.

"Tačno je da morate da budete stabilna, politički snažna, nezavisna zemlja da bi mogli da imate prijatelje. A na šta liči BiH?", zapitao je on.

Dodik je ocenio da Srbija nije pokazala samo liderstvo u regionu, već je odlučujući faktor, značajniji u Evropi, a i na globalnom nivou. Istakao je i da je da je ono što je mogao da vidi u skladišima i Krnješevcima nešto što uliva sigurnost svakom čoveku.

"Da sam znao za ovo tražio bih večeras 50 respiratora", kazao je u šali Dodik zahvaljujući Srbiji na pomoći.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.