ALJBIN KURTI: Posprdno o Vašingtonskom sporazumu
Aljbin Kurti, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

ŠTA ĆE BITI

ALJBIN KURTI: Posprdno o Vašingtonskom sporazumu

Kurti tvrdi da su pojedine tačke iz Vašingtonskog sporazuma u suprotnosti sa kosovskim ustavom, prenosi Kosovo onlajn.

Objavljeno:

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nazvao je prošlogodišnji sastanak u Beloj kući "švedskim stolom", ocenivši da su se Beograd i Priština potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma udaljili od američke administracije, prenosi Koha ditore.

Kurti tvrdi da su pojedine tačke iz Vašingtonskog sporazuma u suprotnosti sa kosovskim ustavom, prenosi Kosovo onlajn.

"Verujem da smo ga sa pravom kritikovali kao "švedski sto", sa koga nam je verovatno namenjeno da dobijemo dve do tri stvari kojima bismo se zadovoljili. Imamo novu administraciju u SAD. Ne mislim da bi trebalo sada da se bavimo time da li ona sve ili delimično odbacuje. Dogovor iz poslednje tačke izgleda najbolje i dobro je zaustaviti se na tome. Što se tiče nekih stvari poput rada na raspodeli resursa, to je u suprotnosti sa Ustavom", rekao je Kurti.

Obraćajući se na debati "Kako nastaviti dijalog", koju je organizovao kosovski Fond za otvoreno društvo, Kurti je rekao da nijedan zvaničnik ne bi trebalo da kaže da se neće obavezati na članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Ali tako nešto nije uzeto u obzir, jer se znalo da vlada koja je otišla neće dugo trajati, pa je postojala određena nepažnja prema sadržaju u sporazumu", naveo je Kurti.

Bonus video:

00:50

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Zorana Mihajlović

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.