SINIŠA MALI: Istraga o Đilasovim računima u više od 50 zemalja!
Siniša Mali, Foto: Tanjug

PROVERA U TOKU

SINIŠA MALI: Istraga o Đilasovim računima u više od 50 zemalja!

Mali je za TV Prva rekao da posedovanje ofšor kompanije nije nezakonito ako su one prijavljene i ako se na sve tansakcije i novac na računima plaća porez, ali da je, kako kaže, problem to što Đilas danima i mesecima, tvrdi da nema račune na Mauricijusu i u Hongkongu i da novinari lažu

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu o računima Dragana Đilasa u inostranstvu na osnovu dokumenata objavljenih u medijima, kao i da će tražiti podatke iz zemalja koje se spominju.

Mali je za TV Prva rekao da posedovanje ofšor kompanije nije nezakonito ako su one prijavljene i ako se na sve tansakcije i novac na računima plaća porez, ali da je, kako kaže, problem to što Djilas danima i mesecima, tvrdi da nema račune na Mauricijusu i u Hongkongu i da novinari lažu.

''Ima mali milion ofšor kompanija kao što je Askanijus, koji je vezan za prodaju ''Dajrekt medije'' što potvrđuje njegovu vezu sa Draganom Šolakom od 2014.godine, i utaju poreza od ponovne prodaje ''Dajrekt medije' za više od 52 miliona evra'', rekao je Mali.

On je ukazao da je to novac građana Srbije koje je, kako kaže, Đilas zaradio dok je bio na vlasti trgujući sekundama i ko zna čime, i izneo u poreske rajeve van domašaja poreskih organa Srbije.

Istraga će, kazao je Mali, da utvrdi da li je taj novac zaradio legalno, ali je podsetio na Đilasovu izjavu da je pre ulaska u politiku zaradio 75.000, a da je u njegovoj imovinskoj karti 25 miliona evra vrednost nekretnina i imovine.

''Ssta će vam računi u Hongkongu i na Mauricjusu ukoliko nešto ne krijete i nemate problem sa zakonom'', rekao je Mali.

Mali je rekao da je prethodnu nedelju obeležila vest o Đilasovim računima na Mauricijusu, u Švajcarskoj i Hongkongu na kojima, kako kaže, ima više od 10 miliona evra, ali da je zabrinjavajuće što su mediji najavili da njihova istraga i dalje traje i da po njihovim saznanjima Đilas ima više od 50 računa u 17 zemalja sveta.

Podsetio je da je u medijima objavljeno da Đilas na računu u ''Dojče sekjuritis Mauricijus limitid'' ima 5,7 miliona evra, a da na računu kompanije Multikom AG u Ssvajcarskoj ima više od 600.000 evra.

''Na samo ta da dva računa Đilas ima 6,4 miliona evra'', rekao je Mali.

Upitan da li su objavljene informacije zaista tačne i odgovor Đilasa da je reč o falsifikovanju, Mali je uzvratio pitanjem da li bi ''ozbiljne novine'' kao što su "Novosti" to sebi dozvolile, i dodao da je Đilas na pres konferenciji odbio da odgovori na pitanje da li ima te račune, kao i da je rekao da ne želi da ide na poligraf.

''Ako nešto ne krije i ako nešto od ovoga nije tačno, zašto nije otišao na poligraf'', upitao je Mali.

Na konstataciju da je Đilas rekao da Dojče banka na Mauricujusu ne postoji i da se tim povodom oglasila i Dojče banka navodeći da je krajem 2018.godine vratila svoju dozvolu za rad na Mauricijusu i da se od tada u toj zemlji ne vodi nijedan račun za klijente, Mali je rekao da se u dokumentu, koji su objavile "Novosti", ne radi o Dojče banci već o ''Dojče sekjuritis Mauricijus limitid'', instituciji koja je u vlasništvu Dojče banke i koja i dalje postoji.

Mali je pokazao dokument sa listom institucija koje su u 2020. registrovane da su u vlasništvu Dojče banke, da je među njima ''Dojče sekjuritis Mauricijus limitid'', kao i izveštaj iz privrednog registra na Mauricijusu sa PIB brojem.

''To je klasična zamena teza i ogromna laž koju je izmislio Đilas. On dovodi u zabludu građane i pokušava da na jeftin način potpuno skrene temu'', rekao je Mali Ukazao je da su objavljena i dokumenta koja pokazuju da Đilas ima račune u Ssvajcarskoj koji se vodi na kompaniju ''Multicom Open AG'' na kojoj ima 600.000 evra, kao i da u Hongkongu na računu koji se vodi na istu kompaniju ima 3,3 miliona evra.

Na pitanje koje su postavili pojedini mediji, da ako je Đilas kriv, zašto nije uhapšen, Mali je rekao da nije lako doći do podataka o desetinama računa u više od 17 zemalja sveta i da iza toga stoji ozbiljan rad, kao i da Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu i da će tražiti podatke iz tih zemalja.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.