Šefovi diplomatija Srbije i Mađarske: Bilateralni odnosi na istorijski najvišem nivou!
Nikola Selaković, Foto: Beta / Jovo Mamula

politika i ekonomija

Šefovi diplomatija Srbije i Mađarske: Bilateralni odnosi na istorijski najvišem nivou!

Selaković je rekao novinarima su odnosi s Mađarskom "na istorijski najvišem nivou", pre svega u oblasti ekonomije

Objavljeno:

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske, Nikola Selaković i Peter Sijarto potpisali su danas u Beogradu tri Protokola kojima je omoogućeno da Madjarska koristi prostorije Ambasade Srbije u Zambiji, a Srbija ambasade Madjarske na Malti i u Čileu.

Selaković je rekao novinarima su odnosi s Mađarskom "na istorijski najvišem nivou", pre svega u oblasti ekonomije.

"Naša trgovinska razmena u prošloj godini je zabeležila rast", rekao je Selaković i dodao da je Madjarska među zemljama EU postala treći trgovinski partner Srbije.

Mađarska će od maja predsedavati Komitetom ministara Saveta Evrope, a Selaković je istakao da je to za Srbiju "veoma važno imajući u vidu da će Priština aplicirati za članstvo u Savetu Evrope".

Zahvalio je Sijartu i na "nesebičnoj i bezrezervnoj podršci" Mađarske evrointegraciji Srbije.

Šef madjarske diplomatije je istakao da su za Madjarsku važne investicije u Srbiji i naveo da je ;Madjarska sa sedam milijardi forinti (19 miliona evra) podržala da tri vodeće firme da u Srbiju ulože ;13 milijardi forinti (35 miliona evra).

Mađarski ministar je najavio povezivanje gasovoda dveju zemalja do oktobra s poslednjh 15 kilometara cevovoda čime će biti povezan "Južni tok".

Sijarto je ocenio da je odnos prema madjarskoj manjini u Srbiji "jedan od najlepših" i istakao da je to od obostranog interesa.

Danas je rečeno da bi šesta zajednička sednica dveju vlada bi mogla biti najesen, ukoliko se pandemija smiri. Tada bi tema trebalo da bude "Sporazum Srbije i Madjarske o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.