VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ČEN BO: Auto-put Čačak-Požega do Svetog Nikole! Predsednik pomenuo i METRO! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG PRINTSCREEN

ZADOVOLJAN REZULTATIMA

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ČEN BO: Auto-put Čačak-Požega do Svetog Nikole! Predsednik pomenuo i METRO! (VIDEO)

Vučić se jutros sastao sa ambasadorkom Kine!

Objavljeno: 11:00h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

– Danas smo održali važan sastanak gde smo analizirali saradnju sa republikom Kinom. Srbija je u prethodnom periodu napravila neverovatne pomake u saradnji sa Kinom. Srbija je povećala izvoz čak 15 puta, ne 15 odsto, nego 15 puta izvoz u Kinu. Želim da se zahvalim jer sam imao posebnu čast da sačekam još 500.000 Sinofarm vakcina, imali smo veliku podršku Kine kada je to bilo najteže – rekao je Vučić.

– Trudim se da negujem prijateljstvo sa predsednikom Sijem i zahvalan sam mu na tome. Želim da se zahvalim, sinoć sam imao posebnu čast da sačekam još 500.000 vakcina na aerodromu – dodao je predsednik.

O privredi i investicijama

- Postigli smo dogovore za izvoz goveđeg mesa, kukuruza, čekamo dozvole za izvoz jabuga. Postoje Kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije. Ono što su naši problemi po tom pitanju je da imamo visoke logističke troškove, razgovarali smo i sa predstavnicima kineske železnice koji žele da pomognu - objasnio je predsednik.

Predsednik je rekao da je spas iz Kine stigla u železaru u Smederevo, i više od 5.000 ljudi ima posao u železari.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG PRINTSCREEN

Dodao je i da se takođe dobar posao sa kineskom kompanijom obavlja u Boru.

- Imamo velike privredne inevsticije i u Zrenjaninu. Dolaze novi kineski investitori, imamo mnogo projekata - kazao je on.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju pojedini ministri u vladi, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Irena Vujović, Tomislav Momirović, te zamenik gradonačelnika Goran Vesić i drugi.

Novi projekti

- Fruškogorski koridor - tokom kasnog proleća ili početkom leta počeće radovi, oko 620 miliona evra i spojiće Novi Sad i Rumu.

- Gradiće se i obilaznica oko Loznice 37 miliona evra, takođe oko Novog Sada sa mostom koja će koštati čak 129 miliona evra.

- Počeli su pregovori za obilaznicu oko Kragujevca da se spoji severni deo iznad Šumarica sa južnim delom prema Vučkovici, Gruži i sa druge strane ka Moravskom koridoru preko Knića i Mrčajevaca, koštaće više od 100 miliona evra

- Od autoputa prema Požarevca ka Golupcu, da se produži Dunavska magistrala, jedan krak ka Negotinu i jedan ka Kladovu

- Uprkos koroni dobijeno je obećanje da će biti završen put Čačak - Požega do Svetog Nikole.

- Most preko Dunava do Vinče, više od 700 miliona evra

- Železnica Beograd-Stara Pazova, da u ovo vreme sledeće godine pruga bude završena i da možemo da prevozimo putnike 200 kilometara na sat i da se stigne do Novog Sada za 28 minuta.

- Danas nemamo kanalizaciju nigde osim u najurbanijim područjima zemlje. Iz meni nepoznatog razloga je sve u Kragujevcu najskuplje i čudno je to da 20 odsto više moramo da platimo kanalizacionu mrežu u Kragujevcu nego u Nišu - rekao je predsednik

Dovešćemo i gas iz Niša, preko Leskovca do Vranja da možemo da otvaramo fabrike - dodao je Vučić.

Nakon predstavljanja projekata obraila se i ambasadorka Čen Bo.

čen bo
foto: printscreen

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas imali priliku da razgovaramo i razmenimo mišljenje. Sastanak je pokazao da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom i mi to cenimo. Uprkos uticaju pandemije saradnja između naše dve zemlje održava intenzivni razvoj - rekla je ona.

Dodala je da je jedna tačka zajednička borba protiv pandemije, do sada je stiglo ukupno dva miliona kineskih vakcina. Druga tačka naše saradnje je zajednička borba za ekonomski rast, a infrasturktura je najvažnija oblast naše saradnje - kazala je Čen Bo.

Saradnja Kine i EU zbog vakcina?

- Kineska strana kao i naš predsednik, vakcina je javno dobro celog sveta i kineske kompanije su otvorene za saradnju sa bilo kojom državom na svetu. Imam informacije da imamo dobru saradnju sa Mađarskom, pričamo sa drugim članicama - rekla je Čen Bo.

Predsednik je rekao i da očekuje pre kraja godine početak gradnje metroa.

- Pre kraja godine krenućemo u fizičke radove u Beogradu i to je još jedan od veličanstvenih projekata. Jedan dan zaključavanja košta oko 190 miliona evra, to su velike pare i zato smo se trudili da ne idemo sa najtežim merama. Niko nas ni ne pita koliki su troškovi - objasnio je predsednik.

Još jednom je zamolio sve da se vakcinušu i da budu disciplinovani.

- Bio sam bezobrazan i drzak, tražeći da nam ispune želje. Tražio sam vakcine, ekselencija me je pogledala kao ludaka. Gledala me žena u čudu i ja sam se bio uplašio ali sam nastavio sa insistiranjem, oni su ispunili naše želje - rekao je predsednik.

Svi su zainteresovani za kinesku vakcinu ali ne možemo mi da je izvozimo, možemo da je koristimo samo u našoj zemlji. Oni su dogovorili isporuku u skladu sa njihovim potrebama i tu neće biti problema - kazao je Vučić.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju pojedini ministri u vladi.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG PRINTSCREEN

Podsetimo, u Srbiju je sinoć iz Kine stiglo 500.000 vakcina protiv koronavirusa, a predsednik Vučić ih je sam dočekao, mimo protokola.

“Još jednom iskazujem poštovanje kineskom predsedniku Si Ðinpingu i prijateljskom kineskom narodu”, rekao je Vučić i dodao da je do sada u Srbiju stiglo 2.620.000 vakcina, a da je ukupno ugovoreno 13.350.000.

Predsednik Vučić je pozvao građane da se vakcinišu, “da na taj način spasavamo živote i da se borimo za našu Srbiju”.

“Zahvalan sam Narodnoj Republici Kini, hvala vam. Ponosan sam na Srbiju. Živela Srbija”, rekao je predsednik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.