EU NAS JE OSTAVILA NA CEDILU, ZATO BALKANSKI NARODI MORAJU DA SARAĐUJU: Vučić o nabavci VAKCINA!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

OTVORENE KARTE

EU NAS JE OSTAVILA NA CEDILU, ZATO BALKANSKI NARODI MORAJU DA SARAĐUJU: Vučić o nabavci VAKCINA!

"Biću srećan ako ćemo donacijom ovih vakcina spasiti deset, dvadeset života, to je velika stvar", izjavio je Vućić novinarima na sarajevskom aerodromu

Objavljeno: 12:25h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sarajevu da je situacija u vezi sa nabavkom vakcina protiv korona virusa pokazala da su zemlje Balkana ostavljene na cedilu od Evropske unije i da balkanski narodi treba da saradjuju i jedni drugima pomognu.Vučič je rekao da je Srbija danas donirala BiH deset hiljada doza Astrazeneka vakcine, koje su namenjene za Federaciju BiH, a da je na vlastima tog entiteta BiH da odluče kako će ih rasporediti.

"Biću srećan ako ćemo donacijom ovih vakcina spasiti deset, dvadeset života, to je velika stvar", izjavio je Vućić novinarima na sarajevskom aerodromu.

Navodeći da je svestan da će biti mnogo negativnih komentara u vezi sa donacijom vakcina BiH, Vučić je ocenio da je to pitanje poverenja jednih u druge i potrebe da se susedne zemlje oslanjaju jedna na drugu kada već nije stigla pomoć od mnogo moćnijih zemalja.

Odgovarajući na komentare koji su se već pojavili da je Srbija donirala BiH "jeftine vakcine", Vućič je rekao da su Astrazenekine dobre vakcine, a da Srbija ima na raspolaganju još četiri vrste koje može da donira BiH.

"Došao sam da poručim – ovo su vakcine za Federaciju BiH, jer vidim da neki imaju primedbe, koju god vakcinu hoćete, tražite, mi ćemo vam dostaviti. Sada smo naručili Modernu, imaćemo pet vrsta vakcina. Koju god gradjani BiH budu želeli mi ćemo vam dostaviti", rekao je Vučić.

On je dodao da je potrebno da BiH i Srbija, kao i ostale zemlje regiona "govore jednim glasom prema svetu i prema Briselu".

"Zajedno možemo da idemo mnogo brže, ako budemo saradjivali i stvarali poverenje jedni prema drugima", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dalje rekao da je inicirao da se za par meseci u Beogradu održi veliki ekonomski samit na kojem bi se razgovaralo o unapredjenju saradnje, boljoj propusnosti granica za robu kako bi se povećala spoljnotrgovinska razmena izmedju BiH i Srbije.

Vučić je istakao da boljom ekonomskom saradnjom Srbija i BiH mogu da imaju mnogo veću stopu privrednog rasta, te da zajedno mogu da idu brže napred kako bi stigle razvijene zemlja ako budu verovale i stvarale poverenje jedne prema drugima.

"To će biti politika Srbije", poručio je Vučić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.