BOŠKO OBRADOVIĆ: Film Dara iz Jasenovca može biti istorijska prekretnica, samo ako postane državni projekat!
Boško Obradović, Foto: Emilija Jovanović

stav

BOŠKO OBRADOVIĆ: Film Dara iz Jasenovca može biti istorijska prekretnica, samo ako postane državni projekat!

To je moguće samo ako ovo istorijsko sećanje i pamćenje postane državni projekat prve vrste

Objavljeno:

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je danas da film "Dara iz Jasenovca" može biti istorijska prekretnica u tretmanu teme Jasenovca u našoj javnosti, ali pod uslovom da sve ne ostane samo na tom filmu.

U saopštenju dostavljenom medijima, Obradović ističe da je film veliki iskorak i samo početak iznošenja pune istine o srpskom stradanju u NDH u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"To je moguće samo ako ovo istorijsko sećanje i pamćenje postane državni projekat prve vrste. To u praksi znači da država Srbija mora da stane iza ključne nacionalne ideje upoznavanja najpre nas Srba, a potom i čitavog sveta o onome što se dešavalo u Jadovnu, Jasenovcu i drugim monstruoznim sistemima koncentracionih logora smrti u NDH za vreme Drugog svetskog rata", naveo je Obradović.

U tom smislu, neki od predloga Obradoviću državnom vrhu su da bude usvojena Rezolucija Narodne skupštine o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, kao i da prikazivanje filma "Dara iz Jasenovca" bude deo obaveznog obrazovnog programa za sve đake u osnovnim i srednjim školama.

Takođe, da bude povećan broj časova iz istorije i lekcije na temu genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu u osnovim i srednjim školama, ali i da bude podignuta zgrada Muzeja žrtava genocida nad Srbima u 20. veku u Beogradu.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.