"DARA IZ JASENOVCA" USKORO U SRPSKIM ŠKOLAMA: Ministar prosvete najavio promene već od septembra
Dara iz Jasenovca, Foto: youtubeprintscreen

stiže!

"DARA IZ JASENOVCA" USKORO U SRPSKIM ŠKOLAMA: Ministar prosvete najavio promene već od septembra

Ministar prosvete predložiće da "Dara iz Jasenovca" postane deo školskog programa

Objavljeno:

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će predložiti da film "Dara iz Jasenovca" postane deo školskog programa.

- Predložiću da već od septembra uvedemo prikazivanje film "Dara iz Jasenovca" u srednjim školama - naveo je on.

- Upravo zbog onih koji govore da se naš školski program ne bavi dovoljno Jasenovcem, mada to nije tačno - rekao je Ružić.

Podsetimo, juče je i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, naveo da u udžbenike treba uvesti više stranica o Jasenovcu.

- Mi prihvatamo svetska i evropska pravila, udžbenici se kupuju na tržištu, najjeftiniji ponuđač, sve kao i u svim drugim zemljama na svetu i to je sasvim u redu. Ali neka to bude kada je u pitanju biologija, hemija, matematika, Udžbenik istorije po kome će učiti naša deca mora da napiše država Srbija - rekao je Vulin.

Kako je rekao, u tom udžbeniku će biti bar stranica o Jasenovcu.

- Neće biti tri rečenice u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je bio Jasenovac, u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je Kosovo, šta je Srebrenica. Molim vas, ako nađete ikad prostora za to, diskutujte o ovoj temi, dajte predlog, donesite zakon, uradite ono što možete da država Srbija sama piše svoju istoriju - poručio je Vulin poslanicima.

On je dodao da će se ako drugi budu pisali istoriju "naći neka bitanga drugosrbijanska" koja će da kaže "Dara iz Jasenovca" je ratno huškanje.

- Ratno huškanje je klanje srpske dece. Nisu krivi oni koji su ih klali, nego su krivi oni koji su se usudili da se toga sete - rekao je Vulin.

Ministar je istakao da je Aleksandar Vučić prvi srspki predsednik koji je imao hrabrosti da kaže: "Hoću da snimim film o Jasenovcu".

- Ovo je bila priča za srpski narod, da mi prvi razumemo šta su nam uradili i da taj apsolut mržnje nikad ne prestaje - kazao je Vulin.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.