U Evropskom parlamentu 38 kompromisnih amandmana na izveštaj o Srbiji!
EP, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

dogovor

U Evropskom parlamentu 38 kompromisnih amandmana na izveštaj o Srbiji!

U jednom od nacrta usaglašenih amandamana navodi se i zahtev nekolicine poslanika za rezultatima u slučajevima Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija

Objavljeno:

Poslaničke grupe u Evropskom parlamentu u načelu su dogovorile 38 kompromisnih amandmana na izveštaj o Srbiji za 2020. godinu.

Nacrtom kompromisnih amandmana poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u najvećoj meri traže da se u izveštaj unese "pojačani rečnik" kada se radi o očekivanjima od Srbije na putu reformi i usklađivanja sa EU standardima.

Tako se od vlasti u Srbiji traži da "aktivnije i nedvosmisleno" u javnim raspravama govore o svojoj posvećenosti evropskim vrednostima i da "rečima i delima" rade na ispunjavanju obaveza na putu pristupanja EU.

Poslanici istovremeno traže od EU da unese "više dinamike" u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi "opipljive podsticaje od direktnog interesa" građanima Srbije.

U nacrtu usaglašenih amandmana ponavlja se poziv za dalje otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom uz uslov "obavezivanja i sprovođenja" reformi u zemlji.

Srbija se poziva da što pre imenuje novog šefa pregovaračkog tima za pristupne pregovore i pojača administrativne kapcitete Ministarstva za evrointegracije.

Nova vlada Srbije poziva se na "efikasno i proverljivo" sprovođenje reformi sa fokusom na oblasti vladavine prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

U jednom od nacrta usaglašenih amandamana navodi se i zahtev nekolicine poslanika za rezultatima u slučajevima Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija.

Poseban amandaman odnosi se na garantovanje slobode izražavanja i nezavisnost medija u Srbiji uključujući i zahtev "postupnje s poštovanjem" prema predstavnicima medija. Poslanici Spoljnopolitičkog odbora su u usaglašenim amandmanima pozdravili angažovanje Srbije u inicijativama za regionalnu saradnju kao i "aktivno i konstruktivno" učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Oni su pozvali na sprovođenje dogovorenih obaveza iz Brisela, posebno naglasivši važnost formiranja Zajednice srpskih opština "bez daljeg odlaganja".

Srbija je pohvaljena zbog napredaka koji je postigla u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, ali je i ponovo pozvana da u većoj meri uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

Poslanici su u amandmanima naglasili i zabrinutost zbog "sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana".

Zabrinutost je izražena i zbog visokog nivoa zagađenja vazduha u Srbiji, a vlasti pozvane da brzo preduzmu mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u zemlji uključujući i nalaženje rešenja za ograničenje upotrebe lignita i drugog niskokaloričnog uglja u proizvodnji energije.

Na tekst izveštaja Vladimira Bilčika o napretku Srbije u procesu evrointegracija u startu je podneto ukupno 385 amandmana, a amandmanima i dogovorenim kompromisnim amandmanima glasaće se na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta 23. februara.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru tekst izveštaja o Srbiji bi u formi rezolucije EP trebalo da se usvoji na plenarnom zasednju koje će se održžati 24. i 25. marta u Briselu.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju godišnje smernice i političke preporuke za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.