Zorana Mihajlović: U Srbiji postoji politička volja da se usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti!
Zorana Mihajlović, Foto: Kurir TV

šta će biti sa ovim zakonom?

Zorana Mihajlović: U Srbiji postoji politička volja da se usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti!

Mihajlovićeva je kazala da Srbija danas ima rodno odgovornu vladu

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da u Srbiji postoji politička volja da se usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti, ocenjujući da će donošenje tog akta doprineti boljoj i razvijenijoj Srbiji.

Mihajlovićeva je kazala da Srbija danas ima rodno odgovornu vladu i da je na korak od javne rasprave o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je, podsetila je, predlagan 2016. i 2017.godine.

''Bila je teška borba prethodnih godina da dođemo u sadašnju poziciju. To znači da, osim što imamo rodno odgovornu vladu, postoji politička podrška da se jedan takav zakon nađe u javnoj raspravi i da bude usvojen'', rekla je Mihajlović u obraćanju na tematskom društvenom dijalogu o polaznim osnovama za izradu Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti - u oblasti učešća žena u političkom i javnom životu, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Mihajlovićeva je kazala da je po broju žena u političkom životu Srbija lider u gotovo celom svetu navodeći kao primer to da je u domaćim višim i vrhovnim sudovima gotovo 60 odsto žena, što je, istakla je, dvostruko više nego u zemljama EU.

S druge strane, ukazala je, na pozicijama direktorki javnih preduzeća gotovo da nema žena.

''Žene treba da budu i tamo gde se deli novac. Jedno su pozicije koje mogu da pomognu da napravimo iskorak i da se brže i bolje borimo za određene stvari, ali drugo je kako delimo novac'', rekla je Mihajlovićeva.

Ocenila je da rodno odgovorno budžetiranje, po kojem je Srbija ''ogledni primer'' u svetu, još uvek nije na zadovoljavajućem nivou ističući da mora još mnogo da se radi na tome zbog čega je, između ostalog, i važno donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlovićeva, takođe, smatra da je vreme i da se kroz zakonska rešenja uvede rodno senzitivan jezik.

''Verujem da će ova rodno odgovorna vlada, s ministarkom (Gordanom) Čomić koja vodi ministarstvo, usvojiti Zakon o rodnoj ravnopravnosti i druge važne zakone i da ćemo zakonski uspeti da stvorimo jednake uslove za sve u društvenom, političkom i kulturnom životu kako bi društvo napredovalo brzinom koju želimo', rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da Zakon o rodnoj ravnopravnosti, o čijem će nacrtu uskoro početi javna rasprava, nije zakon o pravima žena, već akt koji menja društvene odnose gradeći bolji kvalitet života i žena i muškaraca.

Čomićeva je kazala da su postignuti rezultati kada je reč o reprezentativnošću žena u političkom životu Srbije i da je to zajednički napor prethodnih vlada, opozicije, civilnog društva, akademske zajednice i medija.

''Čeka nas novi korak ka vremenu u kome ćemo, nadamo se, čuti da nema potrebe da se borimo za ravnopravnost jer smo pred zakonom jednaki, u životu izjednačeni, da imamo pravo i kao žene i kao muškarci da zajedno odlučujemo o svakom segmentu političkog i javnog života'', rekla je Čomićeva.

U društvenom dijalogu o polaznim osnovama za izradu Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti - u oblasti učešća žena u političkom i javnom životu, učestvovale su i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ambasadorka Portugala u Srbiji Marija Viržinija Mendes da Silva Pina i šefica Agencije UN Women Milana Rikanović.

Tematski društveni dijalog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovan je u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnivanje žena - UN Women.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.