DAČIĆ: Kamberi demantovao sam sebe!
Ivica Dačić, Foto: Foto: Marina Lopičić

DRŽAVA MRŽNJE

DAČIĆ: Kamberi demantovao sam sebe!

Dačić se osvrnuo na kritike koje su se mogle čuti popodne od poslanika Pokreta socijalista

Objavljeno:

Predsednik skupštine Ivica Dačić izjavio je večeras da je poslanik Ujedinjene doline-SDA Sandžaka Šaip Kamberi, time što je govorio na albanskom jeziku u parlamentu, demantovao sebe da je Srbija država mržnje i pokazao da je država sa visokim stepenom prava nacionalnih manjina.

Dačić se osvrnuo na kritike koje su se mogle čuti popodne od poslanika Pokreta socijalista, da nije reagovao kada je Kamberi govorio, rekavši da kada nekome daje reč, on ne procenjuje šta će neko da kaže, već se reč dobija na osnovu toga da li neko ima prava da govori ili nema.

On je podsetio da je Zakonom o Narodnoj skupštini iz 2010.godine definisano da poslanik ima pravo da govori i da pisane dokumente podnosi na svom jeziku, ali da lično smatra da je ta odredba neprecizna.

Kaže da u zakonu stoji da je generalni sekretar dužan da obezbedi prevod, ali da nije jasno da li to što parlament u tom trenutku nema prevodioca, onemogućava nekog da govori.

"Zato sam juče tražio od generalnog sekretarijata da se obrati resornom ministarstvu koje je donelo niz zakona koji se tiču ove oblasti, da jasno odredi pod kojim uslovima se ovo pravo ostvaruje", rekao je Dačić.

On je napomenuo da u sistematizaciji radnih mesta u Skupštini Srbije nema prevodioca za taj jezik, ukoliko neko misli da bi prevodilac trebalo da bude sve vreme tu.

A ukoliko smatra da treba da bude po potrebi, onda mora, kaže Dačić, da postoji mehanizam kako neko najavljuje da će govoriti na maternjem jeziku.

"Ali to naravno podrazumeva saradnju između poslanika i onih koji rukovode radom skupštine. Elvira Kovač (SVM) vodi sednice i govori čak i na mađarskom i sama prevede. Ako je neko dobronameran, uvek ćemo naći rešenje za problem", pojasnio je Dačić formalno-pravne detalje.

Kada je reč o političkim porukama koje je Kamberi izneo, Dačić kaže da je ispod nivoa Narodne skupštine da se tako komunicira i da su u pitanju laži.

Zamenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović je takođe reagovala na Kamberijevo obraćanje, rekavši da je poslanik Ujedinjene doline-SDA Sandžaka imao ambiciju da se iz srpskog parlamenta obrati međunarodnoj zajednici ukazujući na neku, iz njegovog ugla, neevrpsku Srbiju.

"Ova predstava koju je Kamberi imao juče u parlamentu Srbije očigledno je dogovorena i jedan je circus koji je osmislio vrlo kvalitetno, ne najavivši da će govoriti na svom maternjem jeziku i na taj način osakatio sve nas da ne možemo ad hok da reagujemo", rekla je Paunović.

Ona je istakla da je Kamberi izneo i niz pretnji, te da je kazao da ne zna šta bi se dogodilo kad bi se neki "pandan Vulinu" probudio s druge strane i Srbe nazivao "škijama".

"Lakše bi nam bilo, kolega Kamberi, da ste nas i zvali pogrdnim imenima, nego što ste nas klali, vadili organe, rušili groblja, otimali imovinu, oteli zemlju i još od nas očekujete da pod pritiskom međunarodne zajednice legalizujemo sve što ste uradili", rekla je Paunović.

Poslanica SPS je ocenila da to više nije uvreda za srpski narod, već atak na suverenitet države i to u sred parlamenta.

"Više je ovo nego sramota, ovo je, bojim se, govor nekog ko nam jasno šalje poruku da u sred srpskog parlamenta mi treba da budemo manjina u odnosu na velike planove o velikoj Albaniji", istakla je Paunović.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.