Vučić: Sutra stiže 500.000 kineskih, do kraja februara 88 hiljada Fajzerovih vakcina, uskoro i AstraZeneka! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

saopštio

Vučić: Sutra stiže 500.000 kineskih, do kraja februara 88 hiljada Fajzerovih vakcina, uskoro i AstraZeneka! (VIDEO)

O svim bitnim pitanjima!

Objavljeno: 12:44h

Na poziv kineskog predsednika Si Đipinga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Reč je o susreta lidera koji je 2012. godine inicirala Kina, radi unapređenja poslovnih i investicionih odnosa Pekinga sa ovim delom Evrope, u okviru novog kineskog puta svile.

Posle samita, predsednik Srbije obratio se građanima.

- Ono što je najvažnija vest je kako i na koji način nabavljamo vakcine, jer su one danas život. Do kraja februara u Srbiju stiže 88 hiljada Fajzerovih vakcina, a sutra stižu i nove doze kineskih vakcina - rekao je predsednik.

On je rekao da je rano jutros stiglo 50 000 ruskih vakcina, za 15 dana za revakcinaciju stiže još, do kraja februara još 88 hiljada Fajzer vakcina, a do 20. februara 150.000 Astra-zeneka vakcina.

- Sutra poslepodne stiže još 500.000 kineskih vakcina, a do kraja meseca ćemo imati ukupno 2 miliona doza vakcina kojima će biti vakcinisano milion građana - rekao je predsednik posle samita.

Rekao je da je dosta evropskih zvaničnika pohvalila organizaciju sistema vakcinisanja građana Srbije i da smo kroz to pokazali koliko zemlja zapravo napreduje.

Ističe da se težak i naporan rad uvek isplate i zahvaljuje građanima koji su verovali u rukovodstvo države.

- Nastavljamo masovnu vakcinaciju i idemo na dalju masovnu revakcinaciju koja garantuje da se, oni koji su primili dozu, neće zaraziti - rekao je Vučić i dodao da je dosta evropskih zvaničnika pohvalila organizaciju sistema vakcinisanja građana Srbije i da smo kroz to pokazali koliko zemlja zapravo napreduje.

Kaže da Srbija nije dobila nijednu vakcinu iz Kovaks programa i da nisu stigle ove doze koje imamo, bilo bi 1.000 mrtvih više.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

Proširen paket ekonomske pomoći

U novom paketu pomoći države privredi naći će se i pomoć za velika preduzeća u Srbiji, kao i verovatno još jedan minimalac za turističke radnike, rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da je molio Vladu i ministra finansija, da pored ostale pomoći u paketu budu i velika preduzeća osim banaka i finansijskih instutucija.

- Verujem da će oni to i usvojiti - naveo je Vučić. Dodao je da će novi paket pomoći biti predstavljen do kraja radne nedelje i da treba da obuhvati velika preduzeća, kao i turistički sektor. Najverovatnije, naveo je, u vidu minimalca.

O borbi države protiv organizovanog kriminala

- Pred nama je mnogo težak posao, pojedini policajci su privedeni jer su poslati na pretres u određeni objekat, a nisu znali da je BIA tamo već ugradila prislušne uređaje, da prati kriminalnu aktivnost. Oni onda u tom objektu konstatuju da vide pištolj i dogovore se da nisu videli pištolj. Zato su policajci uhapšeni - rekao je Vučić.

Široka saradnja u više oblasti

Oblasti saradnje zemalja su trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura, a domaćin samita bio je i Beograd - 2015. godine.

Prošle godine je, zbog pandemije, susret otkazan, a prema oceni Si Đipinga zemlje su ušle u novu fazu odgovora na kovid krizu i suočavaju se sa velikim izazovima u ekonomskom oporavku i razvoju.

Javila se potreba da Kina i zemlje ovog dela Evrope pojačaju komunikaciju, dođu do konsenzusa i odrede tok buduće saradnje za podršku ekonomskom i socijalnom oporavku i razvoju u post-kovid eri, naveo je kineski predsednik u pozivu Aleksandru Vučiću.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.