Vučević: Zahvaljujući Miletiću, stvorena je Srpska Atina kakvu danas znamo, mesto u kojem danas živimo!
Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Foto: Nemanja Nikolić

120 GODINA OD SMRTI NAJVEĆEG GRADONAČELNIKA NOVOG SADA SVETOZARA MILETIĆA

Vučević: Zahvaljujući Miletiću, stvorena je Srpska Atina kakvu danas znamo, mesto u kojem danas živimo!

Osim kao gradonačelnika Novog Sada, danas Miletića pamtimo kao legendarnog vođu Srpske slobodoumne stranke, koja je borbu za prava Srba u tadašnjoj Austrougarskoj podigla na viši nivo i učinila je aktuelnom

Objavljeno:

Povodom 120 godina od smrti najvećeg gradonačelnika Novog Sada Svetozara Miletića, oglasio je aktuelni gradonačelnik Miloš Vučević.

- Kad je Svetozara Miletića otac iz Mošorina doveo u Novi Sad da ga da na neki zanat, njegov prijatelj, advokat Aron Maletin, takođe rodom iz Mošorina, videvši svedočanstvo sa odličnim ocenama, nagovorio ga je da sina da u gimnaziju: "Izdrži, Simo, kako znaš troškom za godinu dana, a posle će moja briga biti".

I bilo je tako, a Svetozar je postao prvi odličan đak iz svih predmeta u svim semestrima, te se opravdano smatralo da je bio jedan od najboljih učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije u Novom Sadu. Otac nije pogrešio, jer Miletić je postao i advokat, znameniti političar, borac za srpske nacionalne interese u Vojvodini, uticajni novinar i najmlađi gradonačelnik Novog Sada u dva mandata. Zahvaljujući njemu, stvorena je Srpska Atina kakvu danas znamo, mesto u kojem danas živimo. Kao gradonačelnik Miletić je srpski jezik i ćirilicu proglasio zvaničnim jezikom i pismom u Novom Sadu, ukinuo je nemačku realku, zalagao se za podizanje Gradske kuće u srpskom delu Novog Sada, a kao najtrajnije dostignuće ostaje rad na podizanju SNP i preseljenju Matice srpske iz Pešte u Novi Sad, koji tako postaje centralna tačka srpske kulture. Ovaj veliki čovek to nije postigao sam, saradnici su mu bili divovi naše nacionalne kulture kao što su Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić i Jakov Ignjatović. Osim kao gradonačelnika Novog Sada, danas Miletića pamtimo kao legendarnog vođu Srpske slobodoumne stranke, koja je borbu za prava Srba u tadašnjoj Austrougarskoj podigla na viši nivo i učinila je aktuelnom. Takođe, kao osnivač uticajnog lista "Zastava" uspeo je da ideje nacionalnog oslobođenja i ujedinjenja dopru do Srba svih staleža i zanimanja. Ovakav neumorni nacionalni rad Svetozaru je doneo samo nevolje i patnje - dva puta je smenjivan sa pozicije gradonačelnikag Svetozara Miletića, ispričajte svojoj deci ko je bio naš velikan, "da zapamte njegov lik"!

Bonus video:

(Espreso/Grad Novi Sad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.