VELIKI USPEH: Premijerka Brnabić u jutarnjem na Euronjuzu o imunizaciji u našoj zemlji!
Ana Brnabić, Foto: Printscreen Euro News

razgovori

VELIKI USPEH: Premijerka Brnabić u jutarnjem na Euronjuzu o imunizaciji u našoj zemlji!

Brnabić je istakla na početku gostovanja da je Srbija od samog početka bila uključena u proces nabavke vakcina

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je jutros u jutarnjem programu kanala "Juronjuz" (Euronews), a glavna tema emisije je veliki uspeh koji je Srbija postigla po pitanju nabavke vakcina i imunizacije stanovništva.

Brnabić je istakla na početku gostovanja da je Srbija od samog početka bila uključena u proces nabavke vakcina.

- Od samog početka smo učestvovali i u programu "Kovaks", ali smo na vreme shvatili da bi bilo pametno da pristupimo bilateralnim razgovorima sa drugim zemljama koje proizvode vakcine. Mi smo među prvih pet zemalja koje su potpisale ugovore sa "Fajzerom", ali i za "Sputnjik V" i kinesku vakcinu - rekla je premijerka.

Ona je rekla da je ključna bila brzina reakcije srpskih vlasti, i rekla je da su sve srpske agencije radile na tome da vakcine budu proverene. Brnabić je takođe ponovila da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je krenula u kupovinu vakcina vođena zdravstvenim pitanjima, a ne geopolitičkim.

- To i jeste ključ našeg uspeha. Jedino što je važno za nas je da vakcine budu sigurne i efektivne, i mislim da bi za sve zemlje bilo bolje da na vakcine gledaju kao na zdravstveni faktor, a ne geopolitički - rekla je premijerka.

Brnabić je sa žaljenjem konstatovala da su Prištinske vlasti srpsku ponudu za pomoć po pitanju vakcinacije rešile da iskoriste u dnevnopolitičke svrhe.

- Mislim da je to politički vrlo kratkovido, i da će svi stanovnici patiti zbog toga. Tokom korona krize mi smo se trudili da pomognemo svima. Kada je u Prištini nestalo testova, mi smo im poslali. Isto je bilo i sa vakcinama. Ponudili smo se da pošaljemo i Severnoj Makedoniji 8.000 doza, i čekamo odobrenje od "Fajzera". Pomažemo kome god treba, u skladu sa našim mogućnostima - rekla je premijerka.

Ana Brnabić je rekla da se nada da će kriza oko nabavke vakcina u EU biti rešena što pre, i istakla da je Srbija, kao jedna mala zemlja, donirala čak 2.1 milion evra za razvoj vakcine.

- Meni je jedino važno da građani Srbije dobiju vakcine što pre - istakla je Ana Brnabić na kraju svog gostovanja.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.