BRITANSKI SOJ KORONAVIRUSA STIGAO JE U SRBIJU IZ LONDONA: Vučić otkrio i kakva se BORBA vodi u svetu oko VAKCINA!
Aleksandar Vučić, Foto: Prva TV

PREDSEDNIK SAOPŠTIO

BRITANSKI SOJ KORONAVIRUSA STIGAO JE U SRBIJU IZ LONDONA: Vučić otkrio i kakva se BORBA vodi u svetu oko VAKCINA!

Vučić je rekao da je Srbija naručila osam miliona vakcina, ali ih ima 1.500.000. "Danas je teže nabaviti vakcinu nego nuklearno oružje", rekao je on

Objavljeno: 14:12h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u intervjuu na TV Prva da je novi, opasni britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju.

"Britanski soj koronavirusa stigao je u Srbiju, užasno sam uplašen. Putnica iz Londona u Srbiju donela je koronavirus na teritoriju Srbije", rekao je on.

Vučić je rekao da ga novi soj virusa plaši zbog velikog broja zaraženih tim sojem u Velikoj Britaniji, ali poručio da za sada nema mesta panici, jer su izolovani svi kontakti sa kojima je putnica iz Londona bila.

- I doktor Kon, Pelemiš, Darija Kisić, Srđa Janković su u pravu. Želim da vas obavestim da je novi soj korona virusa stigao u Srbiju, imamo zvanične podatke. Uplašen sam, zato i žurimo sa vakcinacijom. Jutros me je o tome obavestio ministar Lončar - rekao je Vučić za TV Prva.

Istakao je da je ona na PCR testu po ulasku u zemlju bila negativna, a da je blage simptome dobila nešto kasnije, dok njen suprug ima teže simptome.

Iako se novi soj virusa pojavio u našoj zemlji, Vučić kaže da za sada neće biti "zaključavanja" koja zbog novog soja postoje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj. Vučić je istakao da je važno da je Institut Torlak uradio dobar posao i da je novi soj otkriven na vreme, kako bi svi kontakti bili izolovani.

Naveo je da nije bilo moguće sprečiti da novi soj uđe u zemlju.

Zato je sada, poručuje, važno da se nastavi sa vakcinacijom, koja je, dodaje, delotvorna i protiv novog soja.

Vučić je kazao da se situacija u vezi sa pojavom novoj soja prati i da naši stručnjaci istražuju da li je taj soj opasniji od običnog, a na državi je, kaže, da nabavi što više vakcina.

Vučić je rekao da je Srbija naručila osam miliona vakcina, ali ih ima 1.500.000.

On je za televiziju Prva rekao da je obavio razgovore sa svetskim prijateljima kako bi nabavio još vakcina.

Rat za vakcine

"Danas je teže nabaviti vakcinu nego nuklearno oružje", rekao je on.

Vučić je kazao da očekuje da će danas biti vakcinisano 50.000 ljudi.

"U svetu smo deveti, mislim da možemo da budemo 6. ili 9. u naredna 3 dana", rekao je on.

Dodao je da je Srbija vodila pametnu i odgvoornu politku po pitanju pandemije kroonavirusa.

"Izgubili bismo hiljade života da nismo tako radili", rekao je on.

Kazao je da je Srbija platila mnogo manje kineske vakcine, nego što se prodaju u svetu.

"Ja sam pisao pismo predsedniku Kine Siju da za Srbiju spusti cenu. Ta cena je dramatično spuštena", rekao je on.

Vučić kaže da ga je "razbesnelo kao predsednika" to što je pročitao izveštaje o zahtevima za nabavke krajem avgusta gde su zapadne zemlje ražile po 5 ili 6 puta više vakcina nego što imaju stanovnika.

Nula vakcina iz KOVAX programa

"Kao da su hteli da vakcinišu i kučiće i mačiće. Ja sam hteo da plačem, jer to znači da za nas neće ostati ništa. I onda nam kažu idide u KOVAX", rekao je on.

Dodao je da je Srbija iz tog programa dobila 0 vakcina, kao i sve zemlje u regionu, jer postoji problem distribucije vakcina u zemlje EU upravo preko tog programa.

"Dobili smo 0 vakcina, dobićemo valjda jednog dana nešto. A bez KOVAX programa smo nabavili 1.500.000 vakcina i obezbedićemo još", kazao je on.

Vučić je najavio da Srbija želi i Astrazenekinu vakcinu i da će se potruditi da ih nabavi.

"Svi koji su primili vakcinu, dobiće i revakcinu, istu onu koju su primili. Mi smo ozbiljna zemlja", rekao je on.

Pohvalio je i informacioni sistem koji se bavi vakcinacijom, te da se zna ko je gde i kojom vakcinom vakcinisan, kao i kad je termin za revakcinaciju.

"Mi smo naručili 8 miliona vakcina, ali ih nema. Mi smo ih naručili, to vam je kao u ratu, vi nešto naručite, ali ih nema", kazao je on.

Govoreći o pitanju nabavke vakcine Vučić je kazao: "Rat je u pravom smislu te reči, ovo je pitanje opstanka ekonomije".

Napomenuo je da će sledeće sedmice popraviti saldo Srbije po pitanju broja vakcina.

Kod Rusa smo broj 1

"Mi smo broj 1 kod Rusa, a Mađari broj 2. Ali za nas je bitan sistem da izgradimo svoju fabriku, jer ćemo morati da vakcinišemo i na zimu ljude", rekao je on.

Podsetio je da je Srbija uspela da izgradi dve kovid bolnice u rekordnom roku, te da u jeku epidemije nije mogao slobodan bolnički krevet u Beogradu da se pronađe.

Kazao je i da je Srbija popravila svoje mesto na listi zemalja po kvalitetu zdravstvenog sistema.

"Prvi po broju vakcinisnih je Niš, Kikinda, Kruševac, a Beograd je tek 5. ili 6. Više je muškaraca, nego žena", kazao je Vučić

Vučić će Mariji Savić Stamenić odgovoriti na aktuelna pitanja vezana za epidemiju koronavirusa u Srbiji, masovnoj vakcinaciji koja se sprovodi, kao i o eventualnim problemima u nabavci nove količine vakcina protiv kovida 19.

Vučić će govoriti i po pitanju slučaja prisluškivanja njega i njegove porodice, a o čemu mediji pišu da ima čak 660 minuta snimljenih razgovora.

"Ja bih primio kinesku vakcinu, ali razmišljam jer nisam toliko star, jer mislim da je sramota kada vidim da postoje neki koji nemaju nikakve komorbiditete, a ugurali su se da dobiju vakcinu", kazao je on.

Po rastu BDP Srbija najbolja u Evropi

Srbija je sa padom BDP-a od jedan odsto ubedljivo najbolja u Evropi u 2020. godini, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Prva sledeća zemlja u Evropi je na minus tri odsto, Crna Gora recimo na minis 16, Hrvatska na minus 10", rekao je Vučić na Prvoj.

Kaže da se drastično menjaju geopolitičke i geoekonomske prilike u svetu. Korona ih brže menja nego Drugi svetski rat i ko će da se snađe i bori za državu na najbolji mogući način", rekao je Vučić.

"Mi ćemo de fakto biti ispred svih zemalja EU po pitanju vakcinacije. To je neverovatna činjenica ", konstatovao je predsednik Vučić za TV Prva.

On je kazao da je Srbija naručila osam million vakcina, ali je problem što ih nema, te je situacija kao u ratu kada naručujete tenkove i helikoptere, a oni ne dolaze.

Vučić je opisao i kako je tekao početak borbe za vakcinu, navodeći da je u izveštaju jedne zapadne tajne službe, pročitao da je kineska vakcina najbolja, te da se zato trudio da upravo do nje dođemo.

- Ali me je razbesnelo kada sam pročitao izveštaje o zahtevima za nabavke, koji tada, krajem avgusta, još nisu bili zvanični, pojedine zapadne zemlje naručivale su vakcine, pet, šest, pa i sedam puta više nego što imaju stanovnika. A, onda za nas ne ostaje ništa - rekao je Vučić.

"Ne pitajte kako"

Vučić je ukazao da se vodi borba za vakcine, dodajući da će se Srbija snaći za dodatne količine da dođu brzo.

- Nemojte da pitate kako - rekao je Vučić dodajući da želi da ih dobije na poklon.

Istakao je da je Srbija nabavila Fajzerovu vakcinu jeftinije nego svi zajedno koji su naručivali po 500 miliona komada.

Kada je reč o kineskoj vakcini kaže da nije netačna informacija koju je izneo prof. Goran Belojević koji je kazao da košta vakcina i revakcina 140 dolara, dodajući da će na crnom tržištu cena ići i na 500 dolara.

Na kritike opozicije da se nismo oslonili samo na Kovaks program, Vučić je kazao da bi država bila neodgovorna da nije obezbedila 1,150 miliona vakcina pored tog programa EU iz kojeg još nismo dobili nijednu vakcinu, kao ni zemlje iz regiona.

Najavio da će Srbija pokušati da napravi fabriku vakcina, da će se videti da li to moze Torlak, jer će korona da živi sa nama i u godinama pred nama.

Takođe kaze razgovara se sa AstraZenekom, i da nas ne zanimaju priče o ratu te kompanije i EU.

"Mi hoćemo tu vakcinu i naćićemo načina da je dobijemo", naglasio je Vučić. Pored toga Vučić je podvukao da svi koji su primili vakcinu dobiće rekavcinu, istu koju su primili.

kako je rekao, suviše smo ozbiljna zemlja, koja Ima takav informacioni sistem koji nema niko u Evropi "Čestitam tim mladim ljudima iz kabineta Ane Brnabić. Zato sve funkcioniše kao švajcarski sat. Znamo ko je kada primio, koju vakcinu", objasnio je on.

Što se kineske vakcine i poklona regionu tiče, Vučić je kazao da ne možemo da damo tu vakcinu drugima.

"Mi smo od Kineza kao treća zemlja u svetu dobili tu vakcinu, iako nismo učestvovali u trećoj fazi testiranja. Dobili smo pre Perua i Argentine koji su učestvovali u testiranju. NI Pakistan najveći prijatelj Kine u Aziji nije dobio" ; konstatovao je on.

Novi paket pomoći za 10 dana

Novi paket pomoći privredi i građanima biće donet u narednih 10 dana, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi nismo u lokadaunu, nama rade restorani i do 20 sati, gledamo da ljudi rade i prežive. Idemo sa novim paketom pomoći i očekujte da u narednih 10 dana izađemo sa novim paketom'", rekao je Vučić gostujući na Prvoj.

Ne pitatajte odakle pare, dodao je Vučić i istakao da država to može zahvaljujući odogovornoj politici.

"Imamo pare, ali nemamo ćup da izbacujemo koliko svi žele. Ali, ćemo opet ekonomiju da sačuvamo i zato su nam potrebne vakcine i zato ćemo već sledeće nedelje da obavestimo javnost smo malo popravimo saldo u broju vakcina, iako je to nemoguće obećati u ovim uslovima", kazao je Vučić.

Ističe da je svaku vakcinu uvozila i platila država bez ikakvog posrednika.

" Nema nijednog posrednika, kada budete videli cenu spomenik ćete da mi dižete jednog dana. Ne smem da kažem cenu jer će svi da traže onda od Kineza po toj ceni da traže. Ja zbog njih ne smeme da kažem".

Kaže da neće ni zbog Amerikanaca da kaže cenu jer su nam dali poštenu cenu.

Prosečna plata usred korone u novembru 518 evra

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je danas da je prosečna plata u Srbiji za novembar 518 evra.

- U novembru, u sred korona virusa, 518 evra - rekao je Vučić za TV Prva.

To, kaže, znači da je prosečna plata u Beogradu ide preko 650 evra, dok je u vreme "raznih stručnjaka" bila 450 evra.

Srbija je od 2012. godine pretekla 14 zemalja EU po kvalitetu zdravstvene zašite, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao na Prvoj da smo po tome bili 2012. poslednji na listi, dok smo danas pretekli čak 14 država EU.

"Bolji smo od Španije, Italije, Slovenije, Irske, Hrvatske, Kipra, Malte, Litvanije, Grčke, Letonije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije", naveo je Vučić.

Težak period pred Srbijom

Predsednik Aleksandar Vučić očekuje velike pritiske na Srbiju i težak predstojeći period, po pitanju Kosova i Metohije.

On je istakao da će na predstojećim izborima na KiM verovatno pobediti snage koje su za tzv. "Veliku Albaniju", da bi nakon toga krenuli sa ucenama - kako bi kompromis bio da Srbija prizna Kosovo, što bi od Beograda, ističe, tražili i stranci.

- Očekujem velike pritiske na Srbiju. Za nas je važno da pokušamo da stabilizujemo Srpsku listu, da joj sačuvamo snagu i pripremimo se za teške pritiske - rekao je Vučić za TV Prvu.

On je rekao da će na izborima na KiM, raspisanim za 14. februar, verovatno pobediti snage koje su za ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Za Ramuša Haradinaja kaže da je "opasan čovek, ali i ozbiljan političar", i dodaje da on (Haradinaj) očekuje da Aljbinu Kurtiju, kojeg vidi kao pobednika, zafali jedna partija za većinu i tu vidi mesto za sebe.

- Onda biste imali tu koaliciju za 'Veliku Albaniju'. I da ljudi znaju kakva se 'kaša' sprema Srbiji - onda će izaći sa idejom o 'Velikoj Albaniji' i početi da nas ucenjuju i da institiraju da je kompromis da Srbija prizna Kosovo - rekao je Vučić.

Na konstataciju da Haradinaj već i spominje da bi to trebalo da bude kompromis, Vučić odgovara da ga ne brine to šta pristinski političari kažu, već što će sa tom idejom doći i stranci.

- To je ono što mogu da kažem i što očekujem. Čeka nas užasno teško proleće, leto, jesen. Ali, borićemo se - poručio je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio da mu je bilo jasno i bez izjava Danijela Servera i Boda Vebera da će američki predsednik Džozef Bajden raditi na "pomirenju" Zapadnog Balkana.

- Jasno mi je bilo i bez njihovoh izjava, a odlično ih znam. Server je onaj koji je rekao da zna dobro šta Vučić hoće i šta neće, zato što zna koliko sam odgovoran čovek - rekao je za TV Prva u vezi njegove ranije izjave da dok je predsednik Srbije neće priznati Kosovo.

Vučić je naglasio da Server dobro zna da je on suviše odgovoran da bi takvom stvari obmanjivao javnost.

O izjavi Izetbegovića

Najlakše je uvrediti Bakira Izetbegovića, ali kada vodite državu brinete o miru i stabilnosti, a naš interes je da imamo dobre odnose u regionu, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zato prećutite i kažete da su Bošnjaci veliki narod i to je to. Oni govore o sebi", poručio je Vučić na tv Prva, upitan da prokomentariše izjavu Izetbegovća o Srbima kao lošem narodu.

On je istakao da je naš interes da se nastavi saradnja sa svima u regionu, razvoj i ulaganje.

Vučić je napomenuo da je lako uvrediti Izetbegovića, ali da smo mi najveći i najbrojniji narod na Zapadnom Balkanu, mada i sve druge, kako je rekao, smatra velikim i ozbiljnim narodima.

"Kada je tako onaj ko je veliki mora da vodi računa. Malima je lako, kao i opoziciji, da pričaju gluposti, jer ne snose odgovornost", napomenuo je Vučić.

Vučih je dodao da je važno da se nastavi ekonomski razvoj i napomenuo da je Srbija po tome minus jedan, a BiH minus šest.

"Mi ćemo morati da ulozimo jos novca u Republiku Srpsku, jer je takva situacija", najavio je on..

On je ukazao da na žalost mnogi u regionu zive na osnovu istih izjava, deo u Crnoj Gori, u BiH, kod Albanaca, da je Srbija losa, hegemon, ali mi moramo, kako kaže, da imamo raumevanja za njihovu emociju, a drugo su političke laži.

Srbija će biti uskoro prva u regionu i po prosečnim platama, navodi Vučić i ističe da nemamo problem da pomognemo, i nećemo da se svađamo.

Istakao je i da se nada poboljšanju odnosa sa Crnom Gorom, ali je ukazao i da nema razloga zašto se naš ambasador ne bi vratio.

"Nemojte da kazete da ne mozete da povučete odluku, to nije ni po Bečkoj konvenciji", kazao je predsednik.

Dodaje i da veruje u bolje odnose sa Crnom Gorom i podseća da je Srbija kupila 5 odsto prenosne mreze u Crnoj Gori.

"Mi smo zainteresovani za širenje u regionu, zelimo da ulazemo ogroman novac u Crnu Goru, BiH. Biće to u redu", rekao je predsednik.

O sinu Danilu

- To što je mom starijem sinu život uništen, to lično ne mogu da oprostim ljudima koji su to radili. Da nije počinio nijedan prekršaj, niti ijedno krivično delo - rekao je Vučić uzrujan, pa nastavio.

- Ja ne želim da se to dogodi njihovoj deci. Ja verujem da će on imati snage da to prevaziđe, da ostane normalan i da se bori i za sebe i za svoju decu u budućnosti - rekao je on.

- Znate kada sam prvi put čuo od njega čuo, od njega koji nosi majice "srpsko Kosovo" i slavi litije, tata ja bih da odem u inostranstvo, onda vam je sve jasno, on mrzi inostranstvo. Čak su ga i fizički pratili - kazao je Vučić.

O političkim protivnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas svoje političke protivnike koji ga, kako je rekao optužuju da je kukavica jer štiti KiM i srprski narod na KiM, da jednom kažu kome je to navodno obećao da će priznati Kosovo, pošto to pričaju od 2012.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu Borka Stefanovića koji ga je optužio da je kukavica i da sada neće ispuniti ono što je obećao Zapadu, Vučić je rekao da je on kao potpredsednik vlade, Vučić, jedini se od svih naših ministara u delegaciji u Briselu suprotstavio tome da Kosovo uđe u UN.

"Oni od 2012. govore kako ću da priznam Kosovo i nešto da izdam. Sram vas bilo, vi ste pustili da nam tuku i ubijaju narod i lome i pale krstove na crkvama i manastirima, i da nam pale svetinje. I tada ste samo izdali saopštenje", poručio je Vučić opoziciji.

Dodaje da Albanci u Prištini zbog toga podižu "spomenike Jeremiću, Đilasu i ostalima".

Vučić ističe da je ova vlast za razliku od toga uspela da vrati pitanje Kosova za pregovarački sto.

"I onda (Borko) kaže da sam obećao da ću da izdam Kosovo i da sam kukavica jer čuvam KiM i srpski narod na KiM. Jesam li kukavica"? E, sva ti čast junače što si ranije molio Amerikance da sačekaju i posle izbora da priznaju Kosovo", naglasio je predsednik Srbije.

Dodaje da je to tako kada neko na lažima zasniva svoju politiku.

Vučić navodi da se bori koliko može iako je vrlo teška situacija, kao i da je jedini stao u odbranu prava na drugačije mišljenje Vladimira Kostića, predsendika SANU, dok su svi ti "junaci" ćutali kao zaliveni ne bi li se nekome dodvorili.

Kaže da opozicija stalno govori i o broju lečene dece o trošku države i naveo podatak da je država od između 2008. i 2012. godine platila lečenje za 84 dece, a da je to od 2015. učinila za 423 dece.

Takođe, zapitao je koju su to bolnicu novu napravili za 12 godina vlasti.

O vakcinaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije odredio dan kada će se vakcinisati, ali da jeste odlučio da će to biti kineska vakcina, međutim, smatra da nije odgovorno da se on vakciniše dok u našoj zemlji ima građana koji su ugroženiji od njega.

- Ima li smisla da se ja vakcinšem, ipak sam mnogo mlađi i nisam toliko bolestan, da budem u prvih 500.000, kada znam da ima ugroženijih od mene? - upitao je Vučić.

Dodao je da ne razume one koji se "guraju" da se vakcinišu, samo zato što su "važni", iako nemaju pridružene bolesti.

- To je u redu da radi premijerka, ministri. A nekih koji se guraju me je sramota - kaže Vučić.

Ističe da se i članovi njegove porodice, otac i majka, nisu vakcinisali.

Vučić kaže da je zadovoljan odzivom građana za vakcinaciju, i dodao da su građani i ovoga puta pokazali odgovornost.

I zneo je podatak da je se u Nišu vakcinisalo najviše ljudi proporcionalno broju stanovnika, a zatim u Kikindi.

Primetio je da se najviše vakciniše u gradovima u kojima je bilo i najviše stradalih od korone.

Beograd je, dodaje Vučić, tek na petom ili šestom mestu po broju vakcinisanih u zemlji i izrazio nadu da će u naredim danima broj vakcinisanih u prestonici rasti.

Kaže da su od ukupnog broja vakcinisanih 51,5 odsto žene, a 48,5 odsto muškarci.

O prisluškivanju

Predsednik Aleksandar Vučić nije želeo danas da govori detaljnije o prisluškivanju njega i članova njegove porodice, jer kako kaže, nadležni rade svoj posao i dodaje da je on ponosan što oni koji su to radili nemaju šta da izvuku iz tih razgovora.

- Neću da govorim o tome, nadležni organi rade svoj posao. Ni reč neću da kažem, to je za mene lično bilo veoma bolno, ali prevazišao sam to. A, ponosan sam na činjenicu da oni koji su to radili nemaju šta da izvuku iz tih razgovora - rekao je Vučić za TV Prva, upitan zna li ko ga je prisluškivao.

Mediji su juče objavili da su predsedniku predati diskovi na kojima je zabeleženo čak 660 minuta njegovih nezakonito prisluškivanih razgovora, među kojima su i oni sa sinom Danilom i rođenim bratom Andrejom.

Vučić je rekao i da ne živi da bi krao, niti da bi bio prebogat, "kao neki", već da nešto ostane iza njega.

- Da sa ovom energijom koju imam, pojurim sa prugama, putevima, platama, penzijama, Hilandarom, kao sa Hramom Svetog Svet, sa filmom o Jasenovcu, sa spomenikom Stefanu Nemanji - naveo je Vučić.

Kako kaže, ima problem sa neodgovornom politikom neodgovornih ljudi, kao i sa tim što je njegovom starijem sinu uništen život, što, kaže, lično ne može da oprosti onima koji su to radili, ne želeći da se i njihovoj deci to vrati na takav način.

- Nisam zabrinut, nemaju oni više ništa. Mislili su da mogu nečim da me ucenjuju. Zaboravite na to mene da ucenjujete. Pustite te razgovore i da vidite da nema ništa. A drugima, pitajte ih koliko su zarađivali tokom njihove vladavine i koliko su bankovne račune uvećali. To kod mene nećete da nađete. A, sve drugo - tražite koliko hoćete - rekao je Vučić.

O razdvajanju izbora

Zašto da trošimo narodne pare samo da ne bi bilo imena Aleksandra Vučića na listama, upitao je danas predsednik Srbije povodom zahteva dela opozicije da se predstojeci izbori,na tri nivoa razdvoje.

"Ja to slušam već godinama, 30 godina imamo demokratske izbore i visestrancki sistem. Uz sve anomalije oni su pobedlili 2000. godine, a samo jednom imali smo razdvojene parlamentarne, lokalne i predsedničke izbore u 30 godina i to zbog njihovih trzavica", rekao je Vučić na tv Prva.

Vučić je ukazao da bi ako se na izbore ide i u januaru i u aprilu bilo potrošeno na milione evra narodnih para koje mogu da se upotrebe za vakcine ili magnentne rezonance.

"Zbog čega, da ne bi bilo imena Aleksandra Vučića", rekao je predsednik i ironično upitao zašto im to ime toliko smeta kada kažu da je najgori i nesposoban.

"Nema na to odgovora", kaže.

Podseća i da je Boris Tadić bio ranije na svim listama, kao i Ivica Dačić i mnogi drugi, a njima sada smeta njegovo ime, koje kaze, neće da promeni.

Upitan da li ga odluka SNS da njegovo ime bude na svim listama i ocena da je to prednost zabrinjava, kaže da ga zabrinajva.

Misli da u stranci imaju najbolje ljude, bolje nego ostali, ali da ima i losih, koji ne upravljaju dobro.

"Ceo smisao svega je da ne bude imena Aleksandar Vučić, zato što im to kažu u stranim ambasadama, jer oni čitaju istraživanja i znaju. Ja ne smem da vam kažem koliko bi SNS bio a da nema Aleksandra Vucičha", naveo je predsednik.

i objašnjavajući da neće da kaže jer voli stranku koju vodi.

Povodom izjave Ivice Dačića povodom istraživanja javnog mnjenja da građani samo Vučiću i njemu veruju, kaže da je u pravu.

Na konstataciju novinarke da po istraživanju Ipsosa Vučić na 40, Dačcih 3,6, a jedini iz opozicijen kojin prelazi jedan je Saša Radulović.

Vucič kaže za Radulovića da je i takva politika koja je loša, je politika, ali da od njih nećete čuti kmečanje, kao od onih koji ne nude nikakvu politiku.

Ocenjuje da Radulović ne moze da prođe kod drugih jer je inteligentiji od tajkuna koji bi upravljali opozicijom.

Poručuje da će SNS napraviti najboljem liste, ponuditi najbolju politiku narodu, i da je ponosan na napredak, i što je Srbija u vrhu Evrope, sto ćemo izgraditi puteve, pruge...

"To su vazne stvari. Kad dođu izbori kanidovaćemo ljude koji će nuditi garancije za nastavak uspeha i pobede Srbije, a ne za povratak u proslost", zaključio je Vučić.

O kandidaturi za predsednika

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da još uvek ne razmišlja o izborima, koji su najavljeni za sledeću godinu, te da ne zna da li će se ponovo kandidovati za predsednika, jer su mu sada, kaže, u fokusu pitanja od značaja za zemlju i građane.

Vučih je za TV Prva naveo da samo u ovoj godini imamo mnogo briga - vakcine, novi soj korone, KiM, pa čak i Republika Srpska.

- Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika. To nije samo moja odluka, to je delimično moja odluka, a delimično sklop okolnosti. Ako budem video da postoji mogućnost da neko drugi pobedi u prvom krugu, kandidovaćemo nekog drugog - rekao je Vučić.

Ističe da ne bi voleo za tri godine da bude umoran, te da želi da građani Srbije imaju predsednika ko ima punu energiju i može da se bori za njihove intrese.

- Pratićemo situaciju, ali daleko su nam izbori. Imamo brigu oko vakcine, britanskog soja, KiM, imaćemo i brigu oko Republike Srpske. Imaćemo dakle mnogo briga i sve će to da nam se na grbaču natovari ove godine - rekao je Vučić.

Zbog svega toga, kaže da mu ne pada na pamet da razmišlja o izborima.

Na konstataciju novinara da opozicija ipak razmišlja o izborima i da deo opozicije predlaže platformu za izborne uslove, a Vučić je na to odgovorio da o izborima razmišljaju oni koji su ih bojkotovali.

- Ministarstvo za izbore neće da se dogododi, da dalje i ne pričamo o njihovim uslovima, sramota me je da komentarišem. To nigde u svetu na postoji - rekao je Vučić.

Dodao je da tom delu opozicije nije dovoljno što imaju dve televizije na kojima se vodi kampanja protiv sadašnje vlasti, kao i to što gostuju u tri ili četiri emisije na RTS iako nemaju nijednog člana u parlametnu.

Vučić kaže da i "izmišljaju" istraživanja po kojima bi velika većina građana glasala za njih, a prema pravim istraživanjima, dodaje da se ne bi mnogo hvalio narodnom voljom da je na njihovom mestu.

Kaže da predstavnici tog dela opozicije imaju i po dva puta više posmatrača na svakom biračkom mestu i da su na prošlim izborima u Šapcu poništavali izbore sedam puta "misleći da će da pobede".

Govoreći o izveštavanju RTS, Vučić kaže da i on nije zadovoljan kako javni servis izveštava i dodaje da on mora da bude objektivan i nepristrasan, a ne da ima partijska uredništva.

- Dragan Bujošević kao je nekoga podržavao to su Demokratska stranka i LDP, što ste mogli kroz njegove tekstove da uočite, a svakako nije SNS ili bilo koga slično. A zamislite diktaturu u kojoj je drugi čovek te televizije, žena Borka Stefanovića, koja ima od narodnih para, veću platu od predsednika Republike - rekao je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.