Godfri: SAD nastavljaju da unapređuju odnose sa Srbijom
Godfri, Foto: Profimedia

sve ostaje isto

Godfri: SAD nastavljaju da unapređuju odnose sa Srbijom

Govoreći o SAD, Godfri kaže da u demokratiji nije sve uvek glatko i lako, ali da je to najbolji oblik vladavine koji imamo

Objavljeno:

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da će SAD, nakon izbora novog američkog predsednika Džoa Bajdena, nastaviti da unapređuju odnose sa Srbijom.

Tako je ambasador odgovorio na pitanje novinara kako će izbor novog predsednika SAD uticati na odnose sa Srbijom i da li će biti nekih promena.

"Na Srbiju gledamo kao na partnera i u potpunsti podržvamo cilj Srbije da pristupi EU", istakao je Godfri.

Kaže da je imao privilegiju da gleda obraćanje izabranog državnog sektretara Toni Blinkena pred Kogresom pre dva dana i da je Blinken jasno izrazio svoju podrsksu onme što je do sada učinjeno na noramlizaciji ekonomskih odnosa Prištine i Beograda.

"Uveren sam da ovo što smo danas uradili, potpisivanjem sporazuma za podršku investicijama, upravo je u vezi s ciljem da se nastavi podrška normalzaciji i boljim odnosima između Beograda i Prištine", naveo je Godfri.

Upitan šta će biti u vezi sa otvaranjem ambasade u Jerulasimu, a što je predviđeno Vađingtonskim sporazumom, Godfri je rekao da neće da govori u ime nove američke administracije "pre nego što oni dobiju priliku da to sami kažu".

"Ali mogu da vam kažem da sekretar Blinken podržava ekonomsku realizaciju i da nova administracija podržava ovaj sporazum koji smo potpisali", dodao je ambasador.

Govoreći o SAD, Godfri kaže da u demokratiji nije sve uvek glatko i lako, ali da je to najbolji oblik vladavine koji imamo.

Američki narod je rekao svoje i danas imamo novog predsednika SAD, dodao je ambasador.

"Kao što je Bajden naglasio juče u svom govoru, SAD se suočavaju sa više kriza istovremeno. Kao i ostatak sveta suočavamo se sa ovom strašnom pandemijom i njenim ogromnim ekonomskim posledicama. Takođe se u SAD borimo sa nacionalnim preispitivanjem rasne pravde i politike i globalnom pretnjom klimatskih promena. Ovo jesu teška vremena, ali kada razmišljamo o proteklim mesecima ne vidim samo podele i bol već vidim i snagu i jedinstvo i odlučnost", kazao je Godfri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.