PREDSEDNIK DOČEKAO AVION SA KINESKIM VAKCINAMA: Srbija je bila dovoljno pametna! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Tanjug live

PREDSEDNIK

PREDSEDNIK DOČEKAO AVION SA KINESKIM VAKCINAMA: Srbija je bila dovoljno pametna! (VIDEO)

Danas dočekuje Predsednik kineske vakcine

Objavljeno: 10:40h

U Srbiju danas stiže milion doza kineske vakcine protiv korona virusa kompanije Sinofarm.

Avion Er Srbije sa prvim kontigentom, nešto pre 10 časova, lično na beogradskom aerodromu dočekuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa predsednikom na aerodromu su i kineska ambasadorka Čen Bo, šef BIA Bratislav Gašić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Lep je ovaj avion, lepe su nam zastave, ekselencijo - rekao je predsednik ambasadorki Čen Bo dodajući da u svaki od ovih kontejnera staje po 125.000 vakcina. Predsednik je podsetio i na pokojnog kapetana Er Srbije Svetislava Vranića, koji je preminuo od korone, a Srbija će ga pamtiti po prvom letu kojim je dopremljena pomoć iz Kine na početku pandemije.

Vučić je objasnio i da je znao jer ima dovoljno iskustva da se ne možemo osloniti samo na jedan sistem dopremanja vakcina poput kovaksa iako smo za taj sistem dali 4,5 miliona dolara i uplatili još dva miliona evra za razvoj vakcine.

On je dodao da Srbija još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već da su sva cepiva koja su stigla u zemlju rezultat bilateralnih dogovora - sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik V i sa Kinezima.

"Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu", rekao je Vučić.

- Znao sam ja da će tako biti i koliko treba da se izborite - rekao je Vučić odgovorivši na konstataciju novinara da smo jedina zemlja u regionu koja ima 3 vakcine dok druge nemaju nijednu.

Novinari na listi prioriteta za vakcinisanje

Vučić je zatražio od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje. Vučić je rekao da je zamolio vladu da to učini, a na inicijativu Udruženja novinara Srbije.

- ’Ajde i ti iz Sinofarma da se slikaš s nama - doviknuo je predsednik jednom od predstavnika kineske kompanije koji su dopremili vakcinu.

Vučić je, u razgovoru sa novinarima na aerodromu, rekao da će vakcina biti u upotrebi čim dobije dozvolu naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.