NOVI MOMENTI: Milo će potpisati sve, ali oko Zakona o slobodi verospovesti može da nastane HAOS!
Foto: Print Screen Youtube

CRNA GORA

NOVI MOMENTI: Milo će potpisati sve, ali oko Zakona o slobodi verospovesti može da nastane HAOS!

Navodi se da su razmotrena pitanja koja se tiču funkcionalnosti države, institucija i njihovog daljeg razvoja, bez čega nema ni demokratskog ni ekonomskog napretka zemlje

Objavljeno: 15.01.2021. 19:55h

Crnogorski državni vrh je na današnjem sastanku održanom na inicijativu premijera Zdravka Krivokapića, razgovarao o pitanjima koja su, kako je saopšteno, važna i za vlast i za opoziciju, kao i za građane Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima se navodi da su Krivokapić, predsednik Milo Đukanović, predsednik parlamenta Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović konstatovali da bez razvoja institucija nema demokratskog i ekonomskog napretka zemlje.

Navodi se da su razmotrena pitanja koja se tiču funkcionalnosti države, institucija i njihovog daljeg razvoja, bez čega nema ni demokratskog ni ekonomskog napretka zemlje.

"Iskazana je spremnost da se taj interes sledi kao zajednički nacionalni interes i unapređuje zajednička odgovornost prema potrebi daljeg razvoja Crne Gore kao evropskog društva, kvalitetnijeg životnog standarda i slobode pojedinca"”, stoji u zajedničkom saopštenju nakon sastanka koji je trajao gotovo tri sata.

Zdravko Krivokapić
foto: printscreen

Razgovarano je, navodi se, i o pitanjima koja su bila predmet nerazumevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije.

"Iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti"”, navod se u saopštenju.

"Vijesti": Đukanović najavio potpisivanje zakona

Kako nezvanično saznaje "Televizija Vijesti", Đukanović je na sastanku najavio da će potpisati zakone kada ih Skupština ponovo usvoji 20. januara. To bi, između ostalog, trebalo da znači da će konačno staviti i paraf na Zakon o slobodi veroispovesti, koji je njegovu stranku u dobroj meri koštao podrške građana i čije je izmene, koje je usvojila nova crnogorska vlada i parlament, pre izvesnog vremena odbio da potpiše.

Ipak, lider DPS-a nije isključio mogućnost da će njegova stranka pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi veroipovesti.

Kada je reč o smenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti rešeno dijalogom, odnosno da se pre svega ispoštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sednici Saveta za odbranu i bezbednost.

Pitanje opoziva ambasadora, jedino je koje nije precizirano do kraja. Navodno, i na tu temu, Vlada i predsednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne nikako da bilo ko donosi samostalno odluke, pišu "Vijesti".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media