LAZANSKI JE SVE OBJASNIO: Novo srpsko oružje je nešto dosad NEVIĐENO, zove se PERUN, i performanse su NEVEROVATNE!
Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji, Foto: printscreen RTV Pink

novi proizvod

LAZANSKI JE SVE OBJASNIO: Novo srpsko oružje je nešto dosad NEVIĐENO, zove se PERUN, i performanse su NEVEROVATNE!

- Da kažemo prvi put u javnosti. Ta Nora koja ide, to nije ona Nora koju smo gledali, Nora B52. Ovo je nova Nora, Nora BK1 koja se zove Perun

Objavljeno:

Srpska haubica Nora biće upućena narednih dana na probno gađanje u SAD. Ukoliko se pokaže bolja od konkurencije, ima šanse da postane deo naoružanja američke armije. O tome je u Jutarnjem programu RTV Pink govorio Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji.

- Da kažemo prvi put u javnosti. Ta Nora koja ide, to nije ona Nora koju smo gledali, Nora B52. Ovo je nova Nora, Nora BK1 koja se zove Perun. Ona je toliko usavršena, modernizovana, da se može reći čak i da je nova haubica. Prvo ona nije na kamionu podvozu, nije kamaz nego je raj metal man, znači vojni kamion.

- Tržište Južne Amerike je preplavljeno servisima rajd metala i oni su tražili da naša haubica bude na kamionu 8x8 rajd metal man. Ova nova haubica u poređenju sa starom Norom ima u punjaču 24 metka u odnosu na staru koja je imala 12. Njen domet sa normalnom municijom 44 kilometara sa municijom sa parageneratorom biće domet 60, a možda i 70 kilometara.

- Drugo, Nora je sub uređaj za korekciju vatre. Novi su navigacioni instrumenti. Cev je tako napravljena da izdržava veći broj ispaljenja metka iz cevi, brzina joj je 90 kilometara po asfaltnom putu, 30 kilometara po neravninama, autonomija joj je 900 kilometara, što je fantastično. I ono što je najvažnije, ona ispaljuje 6 metaka u minutu, od toga 3 metka u 20 sekundi. Znate šta znači 3 metka u 20 sekundi za haubicu 155 mm? To je u Srbiji trenutno najsofisticiraniji proizvod kako vojne tako i civilne industrije. Fantastično - rekao je Lazanski.

Obavezni vojni rok

- Rusija ima kombinovani model popune oružanih snaga. Imaju profesionalce - oficire, podooficire, imaju vojnike po ugovoru i imaju regrutni sistem, a regrutni rok je 12 meseci i oni to nikad nisu ukinuli. To je redovna obuka za sve građane i nema redovnog odsustva kao što smo mi imali u JNA 15 dana redovnog odsustva. Vojnik kad uđe, godinu dana nema odlaska. U ratnoj mornarici Rusije, vojnici godinu dana ne siđu sa broda.

- Kad je u pitanju vojni roka ja to podržavam. Po meni je služenje vojnog roka ispod 6 meseci neozbiljno. Toliko je trajala obuka u bivšoj JNA. Ono što su neki "korifeji" nađe vojne misli u prošlosti ponavljali da nam treba manja, efikasnija, mobilnija armija, mi ništa od toga nismo napravili, osim što smo napravili do 2012. manju armiju. Ti korifeji koji kritikuju uvođenje vojnog roka su u međuvremenu uništili sve topove kalibra 20 mm i 30 mm u vreme kada su bespilotne letilice već uveliko postojale u operativnim sastavima svetskih armija. Mi smo dočekali 2012. godinu bez topova, sa čime ćeš ti onda gađati bespilotnu letelicu?! Nećeš sa raketom Kub i Neva, mora artiljerijom manjeg kalibra. Mi smo sve to ignorisali jer su iz NATO nametnuli klišee i metode smanjivanja armije - kaže Lazanski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.