ADVOKAT ZORA DOBRIČANIN NIKODIJEVIĆ: Niko ne sme da prisluškuje predsednika, TO JE VELIKO KRIVIČNO DELO
Zora Dobričanin, Foto: Dado Đilas

O AFERI

ADVOKAT ZORA DOBRIČANIN NIKODIJEVIĆ: Niko ne sme da prisluškuje predsednika, TO JE VELIKO KRIVIČNO DELO

Ukoliko je krivično delo učinilo službeno lice u vršenju službe, njemu preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora

Objavljeno:

- Niko ne sme i ne može da prisluškuje predsednika Republike ni neposredno ni posredno, kaže da Tanjug advokat Zora Dobričanin Nikodinović, komentarišući pisanje Novosti da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a sprovodi storgo poverljivu, opsežnu i detaljnu istragu o tome ko je, po čijem nalogu i sa kojim ciljem prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dobričanin Nikodinović ukazuje da ukoliko ljudi zaduženi za bezbednost predsednika ili bilo kog drugog državnog funkcionera, smatraju da se on nalazi u okruženju koje može biti bezbednosno interesantno, onda su u cilju zaštite predsednika dužni da mu pruže kontraobaveštajnu zaštitu.

Takođe, ako kojim slučajem, predsednik države obavi telefonski razgovor sa "bezbednosno interesantnim licem", oni koji su došli do tih podataka treba da ga o tome obaveste.

"Ako to znaju, a ne prijave, onda je reč o zloupotrebi ovlašćenja i ozbiljnom krivičnom delu", zaključila je Nikodinović.

Inače, krivičnim zakonikom je za krivično delo neovlašćeno prisluškivanje ili snimanje tuđeg razgovora posebnim uređajima zaprećena novčana kazna ili zatvorom od tri meseca do tri godine.

Ukoliko je krivično delo učinilo službeno lice u vršenju službe, njemu preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Povodom navoda o prisluškivanju predsednika, prema pisanju Novosti, u toku su saslušanja, na prvom mestu pripadnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalisticke policije.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.