STEFANOVIĆ: Srbija je čvrsto opredeljena da štiti svoje nacionalne interese!
Nebojša Stefanović, Foto: Ana Paunković

onlajn konferencija

STEFANOVIĆ: Srbija je čvrsto opredeljena da štiti svoje nacionalne interese!

Stefanović je kazao da je nacionalna bezbednost zemlje u samom vrhu državnih prioriteta

Objavljeno:

Ministar odbrane Nebojša Stefanović otvorio je danas onlajn konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije 2020, a tom prilikom je poručio da Srbija u svakoj prilici pokazuje podršku izgradnji regionalnog i globalnog mira i stabilnosti i daje svoj doprinos bezbednosti, ali je ujedno i čvrsto opredeljena da štiti svoje nacionalne interese.

Stefanović je kazao da je nacionalna bezbednost zemlje u samom vrhu državnih prioriteta i dodao da je međunarodna saradnja u sferi bezbednosti danas možda i potrebnija nego ranije s obzirom da je svet i dalje suočen sa brojnim pretnjama počevši od aktivnih žarišta na području Bliskog istoka, ali i uz narastanje novih oblika ugrožavanja bezbednosti, kao što su migrantska kriza, sajber napadi i različiti drugi hibridni napadi, do pandemije korona virusa.

Ministar je podsetio učesnike da je Narodna skupština Srbije usvojila novu Strategiju o nacionalnoj bezbednosti i Strategiju odbrane i kazao da se time potvrđuje kooperativni i integralni pristup bezbednosti.

Prema njegovim rečima, strateško opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije jesu očuvanje samostalnosti i samostalnog odlučivanja naše zemlje, politika vojne neutralnosti i briga o interesima naših građana.

"Gradimo jaku, ekonomski snažnu i otvorenu Srbiju koja razvija odnose i saradnju sa svim državama na ravnopravnim odnosima, ali koja donosi samostalno odluke kojima upravljaju isključivo njeni građani", istakao je Stefanović.

Dodao je da se gradi Srbija koja ima snagu da zaštiti interese Srba na Kosovu i Metohiji, ali koja ima i snage da se suprotstavi svima koji ugrožavaju interese srpskog naroda.

"Naša zemlja u geopolitičkom smislu pripada izuzetno osetljivom balkanskom području u kome su uvek bili prisutni interesi brojnih međunarodnih subjekata. Odlučili smo se za vojnu neutralnost i jedina smo zemlja na Balkanu koja se za to odlučila. Svesni smo da je reč o specifičnoj poziciji s obzirom da su ostale zemlje u našem neposrednom okruženju, izuzev BiH, u NATO", naveo je ministar.

Stefanović kaže da opredeljenje da Srbija bude van vojnih saveza jasno odražava stav da država svoju politiku u sferi bezbednosti i odbrane vodi samostalno nastojeći da sarađuje sa svima kako bi mogla da pruži aktivan doprinos stabilnosti, miru u regionu i svetu.

To omogućava da Srbija ostane van sukoba velikih sila i da sarađuje sa svima, kaže Stefanović i dodaje da se to dešava isključivo u skladu sa svojim interesima i u skladu sa interesima svojih građana.

Da bi Srbija mogla da bude vojno neutralna i njena vojska mora da bude jaka, naveo je ministar i naglasio da održavanjem potrebnog nivoa vojske i njegovim unapređenjem obezbeđuju se uslovi za adekvatan odgovor odbrane na savremene izazove i pretnje bezbednosti našoj zemlji.

"Oslonac na sopstvene snage i sposobnosti predstavlja polaznu osnovu za planiranje odbrane i sprovođenje odbrambenih priprema Srbije", kazao je Stefanović i naveo da se u tom smislu radi na jačanju domaće odbrambene industrije i pokretanju velikog broja projekata razvoja naoružanja i vojne opreme, što ne znači da neće biti nastavljena i nabavka iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, iskustvo iz poslednjih oružanih sukoba, poput onog u Nagorno-Karabahu u kojem je u prvi plan došla upotreba bespilotnih letelica, ukazuje na trend povećanja značaja i uloge najsavremenije vojne opreme.

"Mi smo preduzeli mnoge mere radi opremanja Vojske Srbije savremenim naoružanjem, avionima, helikopterima, tenkovima, oklopnim vozilima i drugim sredstvima. Sa opremanjem, zahvaljujući podršci predsednika Vučića, nastavljamo i tokom 2021. godine, ali i narednih godina", kazao je ministar.

Navodi da novca u budžetu za to ima i da se ulaže u domaće znanje, domaće fabrike, u Vojno-tehnički institut i druge institute koji će pomoći da se razvije tehnologija i to sa ciljem da se bude što manje zavisno od nabavke iz inostranstva.

"Ne umanjujući značaj tehnološkog faktora, istakao bih da je za operativne sposobnosti Vojske Srbije od ključnog značaja ljudski faktor u koji je potrebno neprekidno ulagati - u kadar koji je do sada nebrojeno puta potvrdio patriotizam, profesionalnost", naglasio je ministar i dodao da je zato ponosan što je obezbeđeno povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije i u 2021. godini.

"Ne možemo imati snažnu vojsku ako nemamo zadovoljne vojnike, koji su pristojno plaćeni i ako ih nemamo u dovoljnom broju", zaključio je Stefanović i još jednom naglasio da je Srbija črvsto opredeljena da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu i da razvija kapacitete koji će biti potreba takvog stanovišta.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.