VULIN: Ratovi su počinjali kada su velike sile smatrale da treba rešiti srpsko nacionalno pitanje!
Aleksandar Vulin, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

stav

VULIN: Ratovi su počinjali kada su velike sile smatrale da treba rešiti srpsko nacionalno pitanje!

Vulin je rekao da je nacionalna bezbednost ugrožena onoliko koliko je Srbija ekonomski slaba

Objavljeno:

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je danas da su svi sukobi na Balkanu počinjali kada su velike sile smatrale da je Srbija slaba i da je vreme da se reši "srpsko pitanje".

"Kada velike sile govore o rešavanju srpskog nacionalnog pitanja, oni to rešavaju tako što će Srbe da umanje, državatvornu snagu njihove zemlje da iscrpe i nikada i nipošto ne dozvole ujedinjenje", kazao je Vulin na skupu "Konferencija o nacionalnoj bezbednosti Srbije 2020", koju je organizovalo udruženje gradjana "Nacionalna avangarda".

Vulin je rekao da je nacionalna bezbednost ugrožena onoliko koliko je Srbija ekonomski slaba - "a kada nema ekonomske moći, nema ni vojničke (...) za borbu protiv svega ono što život čini nemogućim i teškim".

"Sve ekonomski razvijene zemlje imaju snažnu nacionalnu svest, imaju sposobnost sveje nacije da se mobiliše, da bude spreman da radi za svoju zemlju i narod. Ekonomija u snažnoj - nacionalno neodredjene zemlje, bez patriotizma - teško bi mogla da funkcioniše", dodao je on.

Naglasio je da je za funkcionisanje ekonomije neophodna politička stabilnost i ocenio da dolazi do "napada" na predsednika Srbije Aleksandra Vučića zarad narušavanje te vrste stabilnosti.

"Očuvati političku stabilnost da bismo očuvali ekonomsku bezbednost. (...) Na taj način štitimo Srbe gde god žive", istakao je Vulin.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je danas da se Srbija nalazi u specifičnom geopolitičkom okruženju zbog suseda koji su članovi NATO, ali da je opredeljena za vojnu neutralnost.

Naglasio je da je Balkan područje u kojem su oduvek bili prisutni "interesi brojnih subjekata".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.