IVICA DAČIĆ: Grdno se varaju neki ako misle da će ih dijalog dovesti na vlast
Ivica Dačić, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

KODEKS

IVICA DAČIĆ: Grdno se varaju neki ako misle da će ih dijalog dovesti na vlast

Dačić kaže da Skupština ima i druga pravila kojima se regulišu ponašanja - a tu je i Ustav

Objavljeno:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da će posle Božića uslediti dalji razgovori oko početka međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova. Ne bežim od uloge kopredsedavajućeg u dijalogu, istakao je Dačić.

Predsednk parlamenta Ivica Dačić rekao je, u emisiji na RTS-u "Četvrtkom u 9", povodom kritika iz nekih krugova opozicije da navodno pokušava da odloži početak dijaloga, da je kao predsednik Skupštine Srbije odgovoran samo za period od kada je izabran na to mesto - 22. oktobra.

Dačić je rekao da je sa predsedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom dogovoreno da se posle Božića dogovore detalji.

"Ko će biti predstavnici Evropskog parlamenta? Ko će biti učesnici? Ne znamo ni ko želi da učestvuje. Ne bežim od uloge kopredsedavajućeg u dijalogu", rekao je Dačić.

Dačić kaže da je prvi tok dijaloga uspostavljen 2019. godine na osnovu razmene pisama između Dejvida Mekalistera i Maje Gojković na način da se "pod pokroviteljstvom predsednika parlamenta uspostavi proces dijaloga koji bi potpomogli evroposlanici".

Jedan kopredsedavajući je predsednik Skupštine, a drugi neko iz Evropskog parlamenta, podvukao je Dačić, naglasivši da je tada još dogovoreno da druga faza dijaloga, nakon izbora, ima dugoročniju perspektivu.

Predsednik Skupštine je rekao da se "grdno varaju neki ako misle da će ih dijalog dovesti na vlast".

Kodeks bi trebalo da važi za celu političku scenu

Skupština je usvojila Kodeks ponašanja poslanika. Dačić kaže da Skupština ima i druga pravila kojima se regulišu ponašanja - a tu je i Ustav.

Ono što je nepristojno i kršenje dostojanstva parlamenta, psovke, uvrede, pričanje o porodici političara - zabranjeno je novim Kodeksom, kaže Dačić i dodaje da svako ima poravo da izrazi mišljenje o onome šta je neko rekao.

"Ceo tekst smo usaglasili sa mišljenjem Greka, to je telo koje se bavi zakonskim pretpostavkama za borbu protiv korupcije", naglašava Dačić.

"Vučić, Brnabić i ja smo rekli - donećemo Kodeks", kaže on i ukazuje da ne može da važi samo za poslanike, jer, kako kaže, imate salvu uvreda na račun visokih funkcionera.

Prema njegovim rečima, Kodeks ponašanja mora da važi za sve. "Ne možete stvarati moralno blato a izaći neukaljani", rekao je Dačić, dodajući da ne možemo da budemo na prostačkom nivou.

Takođe ukazuje da treba podići nivo političke kulture.

U nekim verzijama je stajalo da poslanik može da podnese prijavu, sada svako može da podnese prijavu, pojasnio je Dačić.

Kvalitet rasprave u parlamentu

Govoreći o izlaganju pojedinih poslanika o javnim ličnostima, umetnicima, glumcina koji su nazvani "izdajnicima" i "stranim plaćenicima", Dačić ističe da je i predsednik Vučić rekao da diskusije ne treba da budu u tom pravcu.

"Kako želite da se drugi ponašaju prema vama tako treba i vi prema drugima. A to nije bio slučaj prilikom napada na majku Aleksandra Vučića. Ne osuđuje se to ćutanjem. Koji je političar, javni radnik, novinar to osudio ili neka medijska udruženja", upitao je Dačić.

Kodeks bi trebalo da važi za celu političku scenu, istako je Dačić, dodajući da je uloga politike da smiruje i rešava konflikte.

Podseća da je u parlamentu sedam poslanika iz opozicije i da su oni glasali protiv Kodeksa ponašanja jer procenjuju da će oni biti kažnjavani.

O vakcinaciji - "zvanično sam sladak"

Govoreći o vakcinaciji, Dačić je rekao da je pogrešno percipiran u javnosti kao neko ko je po tom pitanju "skeptik".

"Nisam bio skeptičan prema vakcini, već prema brzini pripreme", objasnio je Dačić.

Dačić je rekao da vakcina treba da ima dva svojstva, da je efkasna i bezbedna - da nema štetnih pojava, moraju da se obave klinička ispitivanja.

"U izveštaju SZO navodi se da ima ima 100 vakcina u procesu ispitivanja, da li ću se vakcinsati ili ne, nemam problem, ima tri tela za odobravanje vakcina, kada one daju saglasnost, onda zemlje potvrde", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kada se sve to završi svi koji mogu treba da prime vakcinu.

"Ne znam koliko moje zdravstveno stanje dozvoljava da primim vakcinu, imam povišen šećer, zvanično sam sladak", rekao je predsednik Skupštine.

Govoreći o tome da li priča o koroni treba da se malo skoni iz medija, Dačić kaže da je Dragan Marković Palma govorio o atmosferi u društvu da ne bi samo o tome trebalo govoriti, stvara se psihoza koja utuče na celo društvo.

"Hoću da se vakcinišem", rekao je on, dodavši da bi po politici to verovatno bila vakcina "sputnjik 5". Ukazuje da je krajnji cilj da bude što manje zaraženih i mrtvih.

Prema njegovim rečima, pristup treba da bude da se bolesni leče a zdravi da paze da se ne zaraze.

U parlamentu se zarazilo njih nekoliko, ali život ne može da stane, zaključio je Dačić.

(Espreso.co.rs/RTS.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.