Gordana Čomić: Da nema svesti da se grešilo, ne bi ni bilo mog resora!
Gordana Čomić, Foto: Zorana Jevtić

sednica nacionalnog konventa

Gordana Čomić: Da nema svesti da se grešilo, ne bi ni bilo mog resora!

Čomić je, na sednici Nacionalnog konventa o EU, rekla da bi bilo dobro da se sve opaske i kritike, na račun ministarstva, upute na ono što ministarstvo radi, jer je to ključno polje za javnu kritiku

Objavljeno:

Ministarstva za ljudska prava i društvena ne bi bilo da nema svesti o tome da se grešilo i da nešto mora da se uradi, "šta god", izjavila je danas resorna ministarka Gordana Čomić.

Čomić je, na sednici Nacionalnog konventa o EU, rekla da bi bilo dobro da se sve opaske i kritike, na račun ministarstva, upute na ono što ministarstvo radi, jer je to ključno polje za javnu kritiku.

Kritikovati ljude, kaže Čomić, je neproduktivno, ali kritivkovati postupke i dela ljudi, to je neophodno i produktivno.

Dodala je da je godišnji plan resora na čijem je čelu predstavila prvo nadležnom skupštinskom odboru, jer to smatra ispravnim - da svaki član vlade prvo ode na odbor, da tamo iznese šta će raditi u narednih godinu dana.

"Ako bilo ko smatra da je to fingiranje onda je naš nesporazum banalan, ali dubok", dodala je Čomić.

Ona je istakla da je ključan cilj Ministarstva za godinu dana da se ocena o vladavini prava, sa 2,2, a 2,64.

Navela je da će Ministarstvo voditi tri dijaloga, a teme će biti - politički kriterijumi, održivi razvoj, politička kultura i kultura kompromisa i dijaloga uopšte, a njih će pratiti izveštaji o tome šta je urađeno, kako bi se postigao cilj.

Navela je da su nedostajući zakoni, i to već nekoliko godina, zakoni o rodnoj ravnopravnosti, o istopolnom partnerstvu, izmene Zakona o zabrani diskriminacije, kao i različite strategije.

Takođe, dodala je da će na sajtu ministarstva, koji bi uskoro trebalo da profunkcioniše, u jednom delu biti sva dokumenta koja se tiču ljudskih prava, svi predlozi zakona koji nedostaju, kao i sve publikacije i izveštaji organzacija civilnog društva, domaćih i stranih, otvoreni za komentare i procene kada i kako se radi na preporukama.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.