RUSIJA NEĆE PROMENITI STAV KADA JE U PITANJU KOSOVO, PRUŽAMO VAM SVU PODRŠKU: Bocan-Harčenko o stavu MOSKVE!
Aleksandar Vučić, Aleksandar Bocan-Harčenko, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

politika

RUSIJA NEĆE PROMENITI STAV KADA JE U PITANJU KOSOVO, PRUŽAMO VAM SVU PODRŠKU: Bocan-Harčenko o stavu MOSKVE!

Pretnje sankcijama Srbiji ako nastavi da kupuje rusko oružje ambasador Rusije je ocenio kao "primer nepoštene konkurencije"

Objavljeno:

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je stav Moskve po pitanju Kosova i poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN nepormenjen i da će podržati svako rešenje koje podrži Beograd.

"Sigurni smo, kao i Beograd, da je čvrsto, održivo rešenje o KiM moguće isključivo na osnovu temeljne rezolucije SB UN 1244. Složićemo se samo sa tim rešenjem koje će odgovarati zakonitim interesima samih Srba, koje će biti podržano od strane Beograda. Polazimo od toga da na kraju treba da ga odobri SB UN", rekao je Bocan-Harčenko za Večernje novosti.

Na pitanje da li se Srbija može pouzdati u ruski veto, ako se u UN postavi pitanje članstva Kosova Bocan-Harčenko je rekao da će se Rusija i dalje "zalagati za rigorozno poštovanje medjunarodnog prava, pružati principijelnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kako u UN, tako i na drugim multilateralnim forumima".

Upitan da li će Moskva ponovo potezati pitanje diplomatskog imuniteta za osoblje Humanitarnog centra u Nišu Bocan-Harčenko je rekao da je "rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ; nezamenjiva struktura u regionu" što potvrdjuiju "stotine života koje su stručnjaci Centra spasli od požara i poplava, u Srbiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, BiH".

"Sklapanje sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima članova Rusko-srpskog humanitarniog centra nije prohtev Moskve, već obaveza strana u skladu sa medjuvladinim Sporazumom o osnivanju, koji je potpisan 2012. Nije reč o statusu osoblja RSHC, on je već definisan. Suština dogovora, koji su na stolu, je u primenjenim aspektima, kao što su smanjivanje troškova nabavke tehnike i opreme u cilju povećavanja efikasnosti rada Centra".

Pretnje sankcijama Srbiji ako nastavi da kupuje rusko oružje ambasador Rusije je ocenio kao "primer nepoštene konkurencije".

"Rusko-srpska vojno-tehnička saradnja se razvija striktno u okviru medjunarodnog prava i na partnerskoj osnovi, usmerena je na jačanje državnog suvereniteta Srbije", rekao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da se nastavlja realizacija postignutih dogovora, posebno o isporuci u Srbiju BRDM-2MS i tenkova T-72MS kao i da bi "ostvarivanju perspektivnih planova trebalo da doprinese i otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu, koje se sada razmatra".

Bocan-Harčenko je ocenio da će se povećavati pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pristupi NATO.

"Nažalost, ni izdaleka se ne svidja svima samostalna, nezavisna politika Beograda. Medjutim, upravo zahvaljujući svojoj odmerenoj liniji, Srbija čuva društveno-ekonomsku stabilnost, realizuje velike infrastrukturne projekte, snaži svoje odbrambene kapacitete", dodao je.

Ambasador Rusije odbacio je kao neumesne ocene da je nova vlada Srbije proamerička.

"Prema našem mišljenju, Srbija danas sprovodi izbalansiranu višesmernu spoljnu politiku koja u punoj meri uzima u obzir nacionalne interese. Pozdravljamo konstruktivno opredeljenje rukovodstva zemlje za produbljivanje rusko-srpskog strateškog partnerstva, pretvaranje u život medjusobno korisnih bilateralnih projekata", rekao je.

On je dodao da Rusija "potpuno deli to mišljenje" što "potvrdjuju sastanci sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima, kao i uspešni pregovori 8. decembra u Moskvi kopredsednika medjuvladinog komiteta Jurija Borisova i Nenada Popovića".

Upitan da li Vašingtonski sporazum i najavljene investicije SAD u Srbiju posmatrate kao čvršće vezivanje za SAD ; kako bi se oslabio ruski uticaj Bocan-Harčenko je kazao da "Rusija ima sopstvenu agendu bilateralnih odnosa sa Srbijom".

"Naša saradnja nije usmerena protiv drugih igrača. Temelji se na principima transparentnosti, fer konkurencije, bezuslovnog uzajamnog poštovanja. Logiku 'ili-ili', koju promoviše Zapad, smatramo kontraproduktivnom", dodao je on.

Na pitanje o najavama reforme Dejtonskog sporazuma ambasador Rusije je rekao da je "Dejtonski sporazum, koji je zvanično potpisan na današnji dan pre 25 godina, kamen temeljac savremene BiH" i da njegov "konstruktivni potencijal "nije ni izbliza iscrpljen".

"Podržavamo usmerenost Srbije na jačanje posebnih odnosa sa RS, predvidjenih Dejtonom. Pozivamo strane partnere da se striktno pridržavaju strategije lokalne odgovornosti, prema kojoj same strane u BiH donose odluke po svim pitanjima. Poštovanje Dejtona je ključ uspeha stabilizacije u BiH. Pokušaji njegove revizije, naprotiv, udaljavaju od tog temeljnog zadatka", rekao je Bocan-Harčenko.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.