VUČIĆ GOVORIO U UN: Samo saradnjom, usaglašavanjem stavova i međusobnim uvažavanjem možemo da pobedimo koronu
Foto: Printscreen

obratio se svetu

VUČIĆ GOVORIO U UN: Samo saradnjom, usaglašavanjem stavova i međusobnim uvažavanjem možemo da pobedimo koronu

"Obraćam se danas ovom cenjenom skupu, u trenutku kada se moja država suočava sa izuzetnim izazovom koji je pred našu ekonomiju i naše zdravstvo stavila pandemija kovid-19. Srbija, kao pravni naslednik Jugoslavije, ponosni je osnivač organizacije Ujedinjenih nacija i kao takva, istrajno je posvećena Povelji UN i multilateralizmu kao principu na koma se temelje UN"

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio na onlajn zasedanju Generalne skupštine UN posvećenom borbi sa korona virusom.

Pandemija kovid-19 je najveća ne samo zdravstvena, već i humanitarna i socijalno-ekomonska kriza od osnivanja UN pre 75 godina.

Pozdravljajući sve, predsednik Srbije je na početku izlaganja rekao:

"Obraćam se danas ovom cenjenom skupu, u trenutku kada se moja država suočava sa izuzetnim izazovom koji je pred našu ekonomiju i naše zdravstvo stavila pandemija kovid-19. Srbija, kao pravni naslednik Jugoslavije, ponosni je osnivač organizacije Ujedinjenih nacija i kao takva, istrajno je posvećena Povelji UN i multilateralizmu kao principu na koma se temelje UN".

Vučić je dodao da virtuelni format obraćanja sam po sebi dovoljno govori o situaciji u kojoj se svet na isteku 2020. godine nalazi, što je, naveo je predsednik Srbij, potvrda je da "moramo učiniti sve da očuvamo i ojačamo Ujedinjene nacije i Generalnu skupštinu".

"Pandemija kovid-19 snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge Ujedinjenih nacija i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije. One imaju nezamenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove, koji nisu samo zdravstvene prirode već imaju socijalnu, ekonomsku, političku i bezbednosnu dimenziju. Zbog toga se značaj ovog foruma nikada ne sme dovoditi u pitanje", rekao je Vučić i dodao:

"Čvrsto smo uvereni da se samo uzajamnom saradnjom, usaglašavanjem stavova i međusobnim uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa globalnim izazovima kakv je i aktuelna pandemija kovid-19".

Vučić je poručio da u tom smislu Republika Srbija srdačno pozdravlja odluke donete o organizaciji jednog ovako bitnog foruma.

"Veliku nadu u prosperitet čovečanstva, daje činjenica da je 150 zemalja članica, bez i jednog glasa protiv, prihvatilo i izglasalo neophodnost i hitnost održavanja današnjeg skupa", podvukao je predsednik Srbije i nastavio:

"S obzirom da održivi razvoj i zdravstvo idu ruku pod ruku, kao zemlja kandidat za pridruživanje EU, Srbija snažno podržava pristup Evropske unije da moramo da nastavimo da radimo zajedno u okviru sistema UN, u borbi protiv pandemije i njenih posledica, istovremeno postavljajući temelje inkluzivnog, zelenog i održivog oporavka, u skladu sa ciljevima održivog razvoja".

Vučić je poručio da sa velikom dozom optimizma gleda u dane koji dolaze.

"Dobre vesti vezane za prevenciju i lečenje kovid-19 stižu sa svih strana sveta. Ti brzi i dobri rezultati su mogli biti ostvareni samo uz zajednički globalni napor i razmenu informacija. Srbija se u apsolutnom smislu zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za lečenje kovid-19, kao vodećem globalnom prioritetu. Globalna inicijativa i sinergija oličena u Kovaksu ima za cilj da osigura pravičnu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv kovid-19. Nadamo se da će Kovaks do kraja 2021. godine da isporuči dve milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina širom sveta, tamo gde je to potrebno, i vodeći se humanističkim i neselektivnim principima".

Predsednik Srbije smatra da usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, predstavlja ključne korake u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice – globalnom ekonomskom nestabilnošću, rastućim socijalnim nejednakostima i efektima klimatskih promena.

"Razarajuće ekonomske posledice globalne recesije, moramo otkloniti mobilizacijom veće, brže i fleksibilnije podrške putem međunarodnih finansijskih institucija. Prioritetnu pažnju Srbija posvećuje ciljevima vezanim za: iskorenjivanje siromaštva, održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje, izgradnju infrastrukture i industrijalizaciju, obezbeđenje zdravog života u svim starosnim dobima, besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje za sve, uz poseban fokus na rodnu ravnopravnost".

Vučić je sa ponosom istakao da je narod Srbije glasao za parlament u kome su oba pola podjednako zastupljena i da taj i takav, moderan srpski parlament, podržao je po drugi put Vladu na čijem je čelu žena.

"Efikasan i produktivan multilateralizam je neophodan, ali i ostvariv ukoliko se demonstrira spremnost za zajednički angažman u duhu dijaloga, saradnje i kompromisa. Intenzivno smo sarađivali sa državama celog sveta, kao i našeg regiona po pitanju upućivanja humanitarne i medicinske pomoći, ali i redovnog snabdevanja robom tokom pandemije kovid-19. I Srbija se suočava sa problemima u borbi protiv ove zarazne bolesti, koja je prouzrokovala tektonske poremećaje širom sveta, a i mi smo dobijali pomoć iz prijateljskih zemalja kada nam je bila najpotrebnija, i koristim ovu priliku da im još jednom zahvalim na tome. Takođe, pokazali smo solidarnost i pružili pomoć drugim zemljama i nastavićemo da pomaemo onima kojima je to najpotrebnije u ovim teškim vremenima", rekao je Vučić i dodao:

"Nadam se da smo se tokom ove pandemije podsetili koliko je važan svaki ljudski život, i da moramo da uradimo sve što je u našoj moći da bi se sprečilo da se izgubi još života i da bi se sprečića ljudksa patnja. Sa tim u vezi, želim da istaknem da se Republika Srbija pridružuje pozivu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za globalni prekid vatre".

Vučić je poručio da je Srbija kroz celo svoje trajanje, iznad svega cenila slobodu, jednakost i mir.

"Nijedan od ovih naših tradicionalnih kriterijuma nije moguć bez jakih Ujedinjenih Nacija, i striktnog poštovanja osnivačke Povelje".

Na kraju, Aleksandar Vučić je zaključio:

"Predsednik Džon Ficdžerald Kenedi jednom je rekao: 'Nemojmo tražiti republikanski odgovor ili demokratski odgovor, nego pravi odgovor. Nemojmo tražiti krivca za prošlost. Prihvatimo vlastitu odgovornost za budućnost'. Prošlost ne možemo da menjamo, ali sa ovog mesta možemo u velikoj meri da utičemo na kvalitetniju budućnost ove planete i čovečanstva".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.