IZGRADIĆEMO METRO SA SRBIJOM, OVO JE OGROMAN KORAK ZA SVE NAS: Frank Rister saopštio VAŽNU VEST!
Ministar Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister, Foto: Tanjug

modernizacija srbije

IZGRADIĆEMO METRO SA SRBIJOM, OVO JE OGROMAN KORAK ZA SVE NAS: Frank Rister saopštio VAŽNU VEST!

Rister je istakao da će metro u Beogradu poboljšati prevoz građana i biti ekološi prihvatljiviji vid prevoza...

Objavljeno:

Ministar Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je danas da će izgradnja beogradskog metroa u saradnji sa Francuskom biti važan korak za dalju modernizaciju Beograda i cele Srbije.

Rister je, posle potpisivanja Sporazuma između dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakao da će metro u Beogradu poboljšati prevoz građana i biti ekološi prihvatljiviji vid prevoza.

Istakao je da zajednički projekti, od kojih su najveći predstojeća izgardnja metroa, koncesija beogradskog aerodroma kojim upravlja francuski Vansi i projekat rešavanja deponije u Vinči, navode na još bolje uverenje u dobru saradnju i budućnost odnosa dve zemlje.

Rister podseća da francuska kompanija Ežis radi studiju izvodljivosti za izgradnju metroa koja će biti gotova naredne godine.

"Današnji sproazum predstavlja čvrstu nameru dve vlade da se naše kompanije zajedno sa kompanijom Almstom uključe u ovaj projekat, elektrifikaciju signalizacije, vagone i drugo u okviru projekta izgradnje metroa. Francuska garantuje izvozne kredite za taj poduhvat", naveo je on.

Kaže da će uvesti i pametnu mrežu koja će pomoći EPS-u da bolje upravlja potrosnjom i da se smanje gubici struje.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na, kako je rekao, toplom dočeku u ovim teškim uslovima zbog kovida.

Takođe, izrazio je razumevanje i saučešće za gubitak koji je srpski narod imao sa smrću patrijarha SPC Irineja, dodajući da je Francuska svesna uloge SPC u Srbiji od Svetog Save do sada.

Ministar francuske je istakao da je potpisani sporazum važan korak za dalju privrednu i političku saradnju dve zemlje koje imaju zajedničku istoriju, prijateljstvo i bratstvo od Prvog svetskog rata.

Podsetio je da je prošle godine predsednik Makron bio u poseti Srbiji, što je dalo novi zamah saradnji u svim bolastima saradnje, od ekonomije,obrazovanja, bezbendosti...

Francuska podržava Srbju na evroskom putu, poručio je on.

Dodao je da sve više građna Francuske dolazi u Srbiju, kao i da francuske firme zapošljavaju oko 12.000 ljudi u Srbiji i da taj broj raste.

To je pravi vetar u jedra saradnji dve zemlje, kazao je Rister dodajući da će se sastati danas i sa predstanvicima poslovne zajednice u Srbiji koja veruje u prvirednu budućnost Srbije.

Živela Srbija, živela Francuska, poručio je Rister.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.