CEO DRŽAVNI VRH NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA: Počast odali Vučić, Brnabićeva, svi ministri, zvaničnici iz regiona!
Državni vrh Republike Srbije, Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

ISPRAĆAJ POGLAVARA SPC

CEO DRŽAVNI VRH NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA: Počast odali Vučić, Brnabićeva, svi ministri, zvaničnici iz regiona!

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora!

Objavljeno:

Sahrana Njegove svetosti patrijarha Irineja održava se danas u Hramu Svetog Save. U toku je liturgija, a ovom događaju prisustvuje ceo državni vrh kao i veliki broj zvaničnika iz regiona.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Sahrani prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

foto: Ana Paunković

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigla je premijerka Ana Brnabić.

Tu je i predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar...

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije, mitroplit Hrizostom, Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

1 / 21 Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.Ispred Hrama vernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu, strpljivo čekajući da dodje red na njih da udju u sam hram.

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

Patrijarh srpski Irinej biće prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj će počivati 45. patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta jer će se ubuduće poglavari SPC sahranjivati u kripti, osim ako ne izraze drugaciju želju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.