ZAŠTO JE PATRIJARHOV KOVČEG PREKRIVEN ZELENIM PLAŠTOM? Tajni simboli 5 izloženih stvari na dan sahrane!(FOTO)
Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst, Foto: Nemanja Nikolić

POSTOJI ODREĐENA SIMBOLIKA

ZAŠTO JE PATRIJARHOV KOVČEG PREKRIVEN ZELENIM PLAŠTOM? Tajni simboli 5 izloženih stvari na dan sahrane!(FOTO)

Mandija, panakamilavka, žezal, jevanđelje i krst odlike su njegovog dostojanstva

Objavljeno:
  • 1

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Kako je objašnjeno na RTS-u tokom prenosa uživo, reč je o obeležjima arhijerejske službe.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

- Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva - prokomentarisao je.

Telo patrijarha juče je bilo izloženo i u Sabornoj crkvi, da bi potom tokom dana bilo preneto u Hram svetog Save, gde su građani mogli da se oproste od njega.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak u 7 sati i 7 minuta u svojoj 91. godini. Vlada Srbije je istog dana donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti.

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media