MALI OTKRIO: Ovo Đilas ne može da podnese!
Ministar finansija Siniša Mali, Foto: Printscreen

ODGOVORIO

MALI OTKRIO: Ovo Đilas ne može da podnese!

Ističe da je plan podrške privredi u teškim uslovima zbog posledica koje ostavlja pandemija virusa korona, urodio plodom i od njega, kaže Mali, država neće odustati

Objavljeno:

Ministar finansija i član Predsedništva SNS reagovao je na današnje saopštenje Stranke slobode i pravde (S SP) Dragana Đilasa i naveo da su podaci u izveštaju Eurostata potpuno uporedivi i da Srbija u odnosu na ostale evropske zemlje ima najmanji pad privredne aktivnosti.

S SP je u saopštenju navela da Eurostat u svom poslednjem izveštaju ne pominje Srbiju i dovela u sumnju jučerašnju izjavu ministra Malog da "najnoviji podaci Eurostata, nedvosmisleno potvrđuju da je ekonomska politika Srbije ispravna".

"Dragan Đilas misli da je pametniji od Eurostata... Juče je objavljen njihov najnoviji izveštaj za treći kvartal ove godine, koji prikazuje privredni rast zemalja članica Evropske unije, a u kome se vidi da sve navedene zemlje imaju mnogo veći pad privredne aktivnosti nego Srbija", naveo je Mali.

Dodaje da naša zemlja, prema podacima Zavoda za statistiku, ima tek blagi pad od 1,3 odsto.

Mali kaže da se podaci o privrednom rastu Srbije, koje obrađuje Republički zavod za statitiku, dobijaju po apsolutno identičnoj metodologiji koju koristi Eurostat, i da je naš sistem nacionalnih računa u potpunosti usaglašen sa važećim međunarodnim standardima.

Ističe da podatke o privrednom rastu Srbije Zavod za statistiku šalje Evropskom zavodu za statistiku, koji ih potom objavljuje u svojoj bazi.

"Dakle, podaci su potpuno uporedivi, ali izgleda da Djilas to ne može da razume, jer ne zna kako sistem funkcioniše. Dobro je da nema mogućnost da odlučuje o bilo čemu, jer bi njegovo neznanje pomešano sa lopovlukom ponovo dovelo našu zemlju pred bankrot", rekao je Mali.

Mali kaže da Đilas ne može da podnese dobre ekonomske rezultate koje Srbija postiže, te da zato koristi "dobro oprobani recept i služi se lažima".

"Ovim informacijama koje pokušavaju da poture, uspevaju samo da još jednom potvrde svoju nestručnost, ali i da su ljubomorni na rezultate naše odgovorne ekonomske politike", navodi Mali.

Uveren je da ih je, kaže, posebno pogodila činjenica, da za razliku od njih, sadašnja vlast nije dozvolila da država "potone u nepovrat" i da vodi računa o uvećanju životnog standarda građana.

"Zato će od 1. januara, uprkos krizi, biti povećane penzije, minimalne zarade, ali i plate u javnom sektoru, a sledeće nedelje isplaćeno po 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, koji se mesecima bore protiv virusa korona", naveo je ministar.

Mali kaže da su jedine rupe o kojima može da se priča, rupe koje su ostavili predstavnici bivše vlasti, zbog čega je država, dodaje, bila prinuđena na teške mere.

Ističe da je plan podrške privredi u teškim uslovima zbog posledica koje ostavlja pandemija virusa korona, urodio plodom i od njega, kaže Mali, država neće odustati.

"Cilj je da iz ove situacije izađemo sa što manje posledica i da u što kraćem vremenu podignemo našu ekonomiju, a to znači i da podignemo penzije i plate", zaključio je Mali.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.