BRNABIĆ SE POSEBNO OSVRNULA NA OBRAZOVANJE: Evo šta je rekla o ovom novom važnom PRIORITETU NOVE VLADE!
Mandatarka Ana Brnabic, Foto: Nemanja Nikolić/Kurir

NOVA VLADA

BRNABIĆ SE POSEBNO OSVRNULA NA OBRAZOVANJE: Evo šta je rekla o ovom novom važnom PRIORITETU NOVE VLADE!

"Od aprila sledeće godine, Srbija će prvi put imati jedinstveni informacioni sistem prosvete"

Objavljeno:

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da će obrazovanje ostati jedan od ključnih prioriteta nove vlade, te da će se raditi na osnaživanju ljudskih kapaciteta.

"Od aprila sledeće godine, Srbija će prvi put imati jedinstveni informacioni sistem prosvete", naglasila je Brnabić u svom ekspozeu u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da će Srbija prvi put imati jasan pregled celokupnog obrazovanog sistema koji će omogućiti da se donose informisane odluke o strateškim ulaganjima, kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe srpskog društva i ekonomije.

Kako objašnjava, u Srbiji će se tačno znati koliko je država uložila novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da se poboljšaju efekti tih ulaganja.

"U narednom periodu dodatno ćemo podržati razvoj predškolskog vaspitanja povećanim ulaganjima u vrtiće, opremanjem predškolskih ustanova i podrškom stručnom kadru", istakla je Brnabić i naglasila da su uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama i završavanje nove Strategije obrazovanja važni zadaci koji su pred Srbijom.

Kada je reč o srpskoj dijaspori, Brnabić je podsetila da je u prethodnom mandatu vlade pojednostavljen postupak priznavanja inostranih diploma, izmenjena Uredba o carinskim povlasticama kako bi ljudi iz dijaspore mogli da se vrate u Srbiju, ne plaćajući carine na sopstvenu imovinu.

"Uveli smo poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i pokrenuli 'Tačku povratka' koja pruža informacije našoj dijaspori na koje sve načine može biti uključena u srpsko društvo", kazala je Brnabić.

Ona je dodala da "Tačka povratka" već radi na proširenju svog programa kako bi u budućnosti bila ne samo partner dijaspori prilikom povratka, već i partner u pronalasku zaposlenja, poslovnih, investicionih i drugih prilika u Srbiji.

Ona je takođe naglasila da mora da se nastavi rad na jačanju inovacionih kapaciteta kako bi se nastavila tranzicija ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju, proizvodnji i aktivnostima sa većom dodatom vrednošću, i time poveća naša opšta konkurentnost.

"Tokom mandata prethodne Vlade izgradili smo važnu inovacionu infrastrukturu. Danas Srbija ima četiri Naučno-tehnološka parka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, a Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je potpuno novu zgradu kako bi povećali svoje kapacitete", istakla je ona.

Dodala je da se uskoro završava još jedna zgrada Elektronskog fakulteta u Nišu, a tokom sledeće godine i dodatnu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

"U mandatu ove Vlade moramo da započnemo izgradnju Biosens instituta u Novom Sadu, dodatnu zgradu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, završimo izgradnju Istraživačko-razvojnog instituta u Kragujevcu i pružimo podršku privatnim inicijativama za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji", zaključila je Brnabić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.