ANA BRNABIĆ DANAS PREDSTAVLJA EKSPOZE BUDUĆE VLADE: Ovo su mandatarkina dva KLJUČNA CILJA!
Premijerka Ana Brnabić, Foto: Ana Paunković/Kurir

NOVA VLADA

ANA BRNABIĆ DANAS PREDSTAVLJA EKSPOZE BUDUĆE VLADE: Ovo su mandatarkina dva KLJUČNA CILJA!

Budući ministri na današnjoj sednici neće imati mogućnost da govore, nego će njih predstavljati mandatarka, koja će, pored izglaganja ekspozea, obrazložiti i razloge što se svako od kandidata našao na listi predloga za članove vlade

Objavljeno:

Srbija će danas dobiti novu vladu, 16. po redu od uvođenja višestranačja, koja će imati 24 člana, 21 ministarstvo, dva ministra bez portfelja i čak 11 žena.

U utorak razrešena je i poslednja nedoumica oko sastava tima u Nemanjinoj 11: Nenad Popović ostaje u Vladi i biće, kako saznajemo, kao i do sada ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Mandatarka Ana Brnabić poslala je u utorak u Skupštinu predlog odluke za sastav vlade sa biografijama članova. Tu je navedeno i da se za prvog potpredsednika predlaže socijalista Branko Ružić, koji će voditi i resor prosvete, kao i da Vlada ima još četvoro potpredsednika, iz redova naprednjaka, a to su Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković.

Brnabićeva će najpre danas poslanicima u parlamentu predstaviti ekspoze buduće vlade, u kojem će, kako saznajemo, do detalja biti razrađeno šest ključnih ciljeva tima, a posebno dva - ekonomija i borba protiv kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je govorio o tome da su glavne smernice definisane, a to su pored ekonomskog osnaživanja zemlje i bitke protiv mafije i korupcije, i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jačanje naših odbrambenih sposobnosti i borba protiv kovida 19.

Nova vlada ostaće na evropskom putu, ali se neće odustati ni od politike snaženja naših veza sa drugim partnerima, naročito sa SAD, Rusijom i Kinom.

Posebna pažnja biće posvećenja ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, brigu o selu, kao i o porodici i demografiji, a o ove poslove vodiće tri novoformirana ministarstva na čelu sa Gordanom Čomić, Milanom Krkobabićem i Radomirom Dmitrovićem.

Novi-stari ministar finansija Siniša Mali rekao je u utorak da će se u ekspozeu čuti prave stvari i pravi ciljevi:

- Drago mi je što će Ana Brnabić biti predsednica Vlade, što će u njoj biti skoro 50 odsto žena. To je sjajan sastav, dobra energija. Velika su iskušenja pred našom zemljom i smatram da je budući ministarski tim imati tu potrebnu energiju da odgovori na sve te izazove i da se na pravi način sačuvaju interesi građana Srbije.

Inače, budući ministri na današnjoj sednici neće imati mogućnost da govore, nego će njih predstavljati mandatarka, koja će, pored izglaganja ekspozea, obrazložiti i razloge što se svako od kandidata našao na listi predloga za članove vlade. Poslanici će imati pet sati za raspravu, nakon čeka sledi glasanje za izbor nove izvršne vlasti.

MAJA POLIGLOTA, VANjA NAUTIČAR, MALI IMA CRNI POJAS

Budući ministri navodili su u svojim biografijama uobičajene podatke o obrazovanju i poslovima koje su obavljali, ali i koje jezike govore, šta su po veroispovesti i koji su im hobiji. Engleski jezik govore skoro svi. Najveći poliglota među ministrima je Maja Popović koja zna engleski, španski, italijanski i francuski. Nebojša Stefanović zna i ruski, kao i Irena Vujović i Tatjana Matić. Maja Gojković govori nemački, a služi se i italijanskim. Siniša Mali uči kineski i služi se grčkim. Ministar finansija naveo je i da se aktivno bavi sportom, istrčao je maratone u Atini i Berlinu, a nosilac je crnog pojasa u tekvondou peti dan. Tomislav Momirović naveo je da nije član nijedne stranke. Nikola Selaković je napisao je da pripada srpskom narodu, da je po veroispovesti pravoslavni hrišćanin, kao i da govori engleski, a služi se francuskim i italijanskim. Vanja Udovičić je istakao i da su mu hobiji nautika, čitanje i plivanje. Najviše dece među ministrima ima Nenad Popović koji je otac postao pet puta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.