Saša Radulović: Ovo je moja istina o poreskom dugu od milion dolara Americi!
Foto: Fonet

progovorio

Saša Radulović: Ovo je moja istina o poreskom dugu od milion dolara Americi!

- Dok sam boravio u Americi, jedini prihod mi je bila plata i sve poreze je, kao i u Srbiji, plaćala firma direktnim odbijanjem od plate - rekao je Radulović
Objavljeno:

- Postoji sigurno mnogo spekulacija i insinuacija, ali samo jedna istina. Ne dugujem nikome ni dolar. Do novembra 2001. godine bio sam direktor internet kompanije "True Spectra" koja je imala preko 150 zaposlenih i moja plata u toj kompaniji je bila 200.000 dolara na godišnjem nivou - rekao je Saša Radulović u za Nedeljnik, u prvom detaljnom osvrtu na optužbe da je utajio milion dolara poreza u Americi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Kompanija "True Spectra" bila je kanadska kompanija sa sedištem u Torontu i bavila se razvojem softvera za procesuiranje slika na internet serverima. U firmu sam ušao kada je imala 20 zaposlenih, promenio joj fokus prvo kao direktor razvoja, a zatim postao i CEO (direktor). Početkom 2000. godine uspeo sam da obezbedim investiciju od dvadeset jedan milion dolara od američkih Venture Capital fondova iz Silicijumske doline. Deo dogovora sa investitorima je bio da sedište kompanije prebacim iz Toronta u Silicijumsku dolinu i da ja lično pređem da živim tamo, što sam i učinio u drugoj polovini 2000. godine uz pomoć kompanije koja je učestvovala u kupovini kuće za moju porodicu. Kako nisam bio američki državljanin, dobio sam i radnu dozvolu da bih mogao da radim u SAD - rekao je Radulović.

Dojče vele tvrdi da Radulović duguje milion za porez u SAD, evo šta on kaže na to!

- Dok sam boravio u Americi, jedini prihod mi je bila plata i sve poreze je, kao i u Srbiji, plaćala firma direktnim odbijanjem od plate. Firmu i SAD sam napustio krajem 2001. godine i prodao kuću, tako da nije moguće da sam dužan bilo kakav porez ni u 2000. godini ni u 2002. godini, jer nisam ni bio njihov poreski obveznik. Jednostavno, nisam ni boravio, ni radio, niti sam mogao da radim u SAD u 2002. godini rekao je Radulović za novi broj Nedeljnika.

foto: FoNet

On je napomenuo da ekskluzivna priča Dojče velea i "nije baš tako ekskluzivna kako žele da je predstave", iako navodi da je "kod njih prvi put video dokument na kome baziraju priču".

- Ne znam zašto je novinar srpskog dela sajta Dojče velea bez detaljne i ozbiljne provere, po svoj prilici po "dojavi", napisao ovaj tekst i dobro ga zasolio, i zašto je urednik to odobrio. To će se već otkriti. Prvo sam pomislio da se novinar "zaleteo" jer je imao ili mu je neko doturio dokument koji deluje uverljivo, ali su me činjenica da nije sačekao moj komentar pre nego što je objavio tekst i njihovo odbijanje da objave demanti, kao i serija malicioznih tekstova koji su usledili, naveli da posumnjam da je samo greška u pitanju - rekao je Radulović.

foto: Damir Dervišagić

- Priča je zasnovana na jednom dokumentu koji je kontradiktoran sa drugim dostupnim izvorima. Svi poreski dokumenti su u Americi tajna i ta tajnost spada u prava poreskih obveznika. Spisak poreskih dužnika nije tajna, ali sami poreski dokumenti jesu. Mog imena nema, recimo, u spisku poreskih obveznika Kalifornije, koji je javan. Papir koji je poslužio za diskreditujuću priču pribavljen je od lokalne samouprave San Mateo i na njemu piše da je IRS (američka poreska uprava) 2005. godine tražio od opštine da se stavi zaloga na nekretninu zbog poreskog duga. Pošto sam ja tu nekretninu prodao krajem 2001. godine (papiri su konačno proknjiženi početkom 2002. godine) ispada da je američka poreska uprava tražila da se na tuđoj nekretnini upiše dug od preko milion dolara i da je to, umesto da bude odbijeno, ostalo u online datoteci katastra opštine evo već duže od 10 godina, da bi ga tek sada neko otkrio, to pustio preko društvenih mreža i na kraju to stiglo do Dojče velea. Taj papir je ili falsifikat ili gruba greška - rekao je Radulović.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.