ONI SU SE KLELI U MARKSA I ENGELSA, A DANAS SU ALERGIČNI NA PETOKRAKU: Ko su sve od političara bili KOMUNISTI
Sa 16 godina postaje najmlađi član Saveza komunista Jugoslavije, najmlađi Titov doktorant na Pravnom fakultetu, Foto: Nemanja Nikolić, Marina Lopicic, Nebojša Babić, Ana Paunković

razotkrivanje

ONI SU SE KLELI U MARKSA I ENGELSA, A DANAS SU ALERGIČNI NA PETOKRAKU: Ko su sve od političara bili KOMUNISTI

Da ne bi bilo da pričamo u prazno, evo i konkretnih primera

Objavljeno:

Milo Đukanović je političku karijeru započeo kao član KPJ, što mu je bila odskočna daska za munjevit uspon na ovdašnjoj političkoj sceni. Direktno iz partijske klupe došao je do mesta Predsednika crnogorske vlade, da bi kasnije na vlasti proveo tri decenije, menjajući programe i ideologije kako je nalagala aktuelna politička klima.

foto: Printscreen

Tako su crnogorski komunisti postali Demostraska partija socijalista, a komunistički funcioner "novi Njegoš" koji Crnu Goru vodi ka NATO-u i Evropskoj uniji.

Međutim, nije to samo priča Mila Đukanovića, ovakvih primera na prostoru bivše Jugoslavije ima mnogo, a ni Srbija nije izuzetak.

Podaci kažu da je u bivšoj SFRJ od 22 miliona stanovnika, krajem 80-tih godina, bilo je više od 1.850.000 članova komunističke partije. Kada je početkom devedesetih godina nastupilo višestranačje, mnogi članovi KPJ su osnovali građanske stranke i počeli da propovedaju neke druge ideje.

Veliki broj njih okrenuo se nacionalnim politikama, iako su pre samo koju godinu bili odani članovi komunističke partije.

Da ne bi bilo da pričamo u prazno, evo i konkretnih primera:

-Ivica Dačić, sin Desimira, Titovog policijskog komandanta u Metohiji i Žitorađi. Pre nego što je postao član SPS imao je crvenu partijsku knjižicu KPJ.

foto: Printscreen/Youtube

- Vuk Drašković, sin partizana Vidaka, kasnije dopisnik Tanjuga iz Afrike. Šef kabineta Mike Špiljaka, predsednika Predsedništva SFRJ.

foto: Stefan Kojić

- Vojislav Šešelj, sa 16 godina postaje najmlađi član Saveza komunista Jugoslavije, najmlađi Titov doktorant na Pravnom fakultetu, doktorirao na temu ”Marksistički koncept naoružanog naroda”.

foto: Printscreen

- Dragoljub Mićunović, SKOJ-evac poznat po tome što je repetirao pištolj kao gimnazijalac na časovima kako bi zastrašio profesore i kao jahač sveštenika SPC, bio je i UDB-aš na Golom otoku, jedini rehabilitovani golootočanin, kasnije vođa “Crvenog univerziteta Karl Marks” tokom studentskih protesta 1968.

foto: fonet

- Milutin Mrkonjić se ni danas ne odriče svoje komunističke prošlosti, pa kaže da ga mnogi ne vole jer je komunista. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

foto: Nemanja Pančić

- Janko Veselinović, predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Saveza za Srbiju, bio je vrlo aktivan član saveza komunista Jugoslavije, otkrili su tviteraši tako što su pronašli jedan od starih snimaka dnevničkog izveštaja iz arhive RTS. U kratkom prilogu se vidi kako je Veselinović, tada drug Janko Veselinović, dobio reč na sednici da bi diskutovao o "rušenju ugleda Saveza komunista" od nekih vodećih struja u to vreme.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.